• DOLAR 32.537
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2434.22
  • ...
​Tanzanya halkının vazgeçilmez yemeği: Ugari
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kara kıtanın kara çocuklarının vazgeçilmez yemeği olarak tabir edilen ugari, Tanzanyalılar yol kenarlarında veya kendi evlerinin önünde pişirip satarak kazanç elde ediyor.

Tanzanya'nın ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştıran Abdurrahman Alpsoy, ister ana yollarda ister köy yollarında en çok karşılaştıkları ve her evin önünde yapılan bir yemek olduğunu söyledi.

Alpsoy, yemeğin yapılışını şu şekilde tarif etti: “Tanzanya halkının en sevdikleri yemeklerden birisi de ugaridir. Bu yemek kara kıtanın en meşhur yemeklerinden birdir, ugari, onlar için günün her öğününde yenilebilecek bir yemektir. Ana ham maddesi mısır unudur. Önce suyu kaynatıyorlar ve yavaş yavaş mısır ununu koyuyorlar, lapa haline veya patates püresi haline geldikten sonra servis ediyorlar.” 

Tanzanya'nın yeme içme kültürü

Tropikal iklimi ve farklı coğrafi özellikleri ile Tanzanya kendi içinde farklı yemek kültürlerine sahip bir coğrafya. Deniz kenarında bulunan kısımlarda daha çok tropik yiyecekleri ve deniz ürünlerini bulabilirken biraz içerilere doğru gidince et ve sebze yemekleri ağırlık kazanmaktadır. Ülkenin Darusselam şehrinin çoğunlukla Müslümanlardan oluşması ise burada “helal gıda” bulmayı kolaylaştırıyor.

Ülkedeki yemeklerde yoğun bir şekilde baharat kullanılıyor

Tanzanya’da 100’ün üzerinde farklı etnik grup yaşıyor. Bu da ülkedeki yöresel mutfağın müthiş bir zenginliğe sahip olmasını sağlıyor. Tanzanya’ya gelenler şehre özgü otantik Tanzanya yemeklerini ve içeceklerini deneyebilecekleri gibi başta Hindistan olmak üzere çeşitli ülkelere ait lezzetleri de bulma şansına sahip. Ülkedeki yemeklerde yoğun bir şekilde baharat kullanılıyor ve bu bazen çok keyifli olsa da Türkiye halkının damak tadına uymayabiliyor.

Tanzanya nasıl bir ülke?

Doğu Afrika’nın jeo-stratejik önemi giderek artan ülkesi Tanzanya'nın ekonomisi önemli oranda tarım, hayvancılık, maden, ulaşım, enerji, turizm ve üretim sektörlerine dayalı. Güney yarım kürede ekvatorun biraz aşağısında yer aldığı için yaz kış sıcaklık farkı olmayan bol güneşli bir ülke.

Fakir ülkenin rengârenk cana yakın ve güler yüzlü insanları

Tanzanya'nın güler yüzlü cana yakın ama insanı asla rahatsız etmeyen bir halkı var. Burada yol sormak için bile olsa selamsız konuya başlamak ayıp kabul ediliyor. O nedenle hâl hatır sorup, sonra konuya giriş yapılıyor.

Eski sömürge dilini kullanmayan bir halk

Tanzanya, Afrika’daki sömürge ülkeleri arasında eski sömürge dilini hemen hemen hiç kullanmayan sayılı devletlerden biri. Yine de genel olarak İngilizce konuşup anlaşabiliyorsunuz. Tanzanyalılar fotoğraf çektirmekten hoşlanmıyor, ikna etmek için bir miktar uğraşmanız gerekiyor. İzinsiz çektiğinizde kızıyorlar, kibarca rica ettiğinizde ise kırmıyorlar sizi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir