• DOLAR 32.548
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2431.536
  • ...
Yeni İhya Der: Şeyh Said`i Rahmetle Anıyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - 1865 yılında Erzurum`un Hınıs ilçesi bağlı Kolhisar Köyü`nde dünyaya gelen ve 1925 yılında başlattığı kıyamda idam edilen Şeyh Said ile ilgili Diyarbakır Yeni İhya Der Genel Başkanı Şehabettin Asana açıklamalarda bulundu.

Şehadetinin 86. yıldönümünde Şeyh Said ve arkadaşlarını rahmet ve dua ile yad ettiklerini belirten Asana, Şeyh Said`in gençlik yıllarından itibaren tebliğ ve irşat çalışmalarına katıldığını ve insanlara her fırsatta İslam`ı anlattığını ifade etti. 

Şeyh Said`in ilim öğrenmek için Muş, Malazgirt, Hınıs ve Palu`da medreselerde eğitim aldığını ifade eden Asana, Şeyh Said`in dönemin büyük alimlerinden birisi olduğu belirtildi.

Asana sözlerini şöyle sürdürdü: "Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte yeni sistem, halka İslam`a aykırı adetler empoze etmeye başladı. Halkın değerleri yok sayıldı. Şeyh Said, bunu her fırsatta dile getirdi ve İslami hükümleri kaldıran yönetime karşı kıyam başlatıldı. Rejim bu kıyamı 200 bin asker kullanarak kanlı bir şekilde bastırdı ve Şeyh Said ile birlikte kıyama katılan birçok kişiyi idama mahkûm etti. Mahkeme sırasında kendisine sorulan `Neden Ayaklandınız?` sorusuna Şeyh Said şöyle cevap verdi; `Dini hükümleri zayıflatılmış, birçoğu kaldırılmıştır.

Gereğini yapmak istedim.` Şeyh Said`in Kürt milliyetçisi olduğu ve kıyamın Kürt isyanı olduğunu zihinlere kazımaya çalışan sol çevrelere en güzel cevap ise `Kürdistan diye bir devlet hiç düşünmedim. Benim yegâne maksadım İslam`ın hâkim olması ve hükümlerinin tatbik edilmesiydi` sözüdür. 28 Haziran 1925 günü 47 arkadaşıyla birlikte idam edilerek şehit edilirken bile son sözleri `Muhakkak ki benim ölümüm Allah`ın dini İslamın hâkim olması içindir` olmuştur. Bizler Yeni İhya Der olarak, Şeyh Said ve arkadaşlarını rahmetle ve dua ile yâd ederiz."

İstiklal Mahkemelerinin kararlarıyla idam edilen Şeyh Said, Üstat Bediüzzaman, Atıf Hoca ve Seyit Rıza`nın naaşlarının geçmiş hükümetler tarafından bilinçli olarak gizlendiğini ifade eden Asana, mezarlarının biran önce ortaya çıkartılmasını istedi.

Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi`nin İstiklal Mahkemelerinin zulümlerini tel`in etmek amacıyla 29 Haziran Çarşamba Günü Saat: 16.30`da Batıkent Meydanında yapacağı basın açıklamasına destek vereceklerini açıklayan Asena, tüm gönüllülerini ve halkı etkinliğe davet etti.

M. Salih Keskin - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir