• DOLAR 32.57
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.3
  • ...
Ergenekon davalarından beraat eden bir çok Subay, bugün General rütbesinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi

Korgeneralliğe terfi eden Tümgeneral Levent Ergün, bu seneki YAŞ kararlarının dikkat çeken isimleri arasında yer aldı. Önce Balyoz davasında mahkum edilen, daha sonra beraatine hükmedilmesinin ardından 2015'teki YAŞ'ta generalliğe terfi eden Ergün, Nusaybin'de PKK'nin kazdığı çukurların ardından başlatılan operasyonlarda görev almıştı.

Ergenekon davalarından hüküm giydikten sonra beraat eden isimlerden bir diğeri de, Tümgeneralliğe birinci sıradan terfi eden Tuğgeneral İlkay Altındağ oldu. Özellikle Libya'daki görevleriyle dikkati çeken bordo bereli Altındağ, Suriye'nin kuzeyindeki PKK/YPG hedeflerine yönelik harekatlarda da önemli görevler aldı.

Terfi eden isimlerin arasında Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile Ege Ordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri de yer aldı. Söz konusu isimler önceki yıllarda orgeneral rütbesiyle yerine getirilen görevleri korgeneral olarak yürütüyordu.

Genelkurmay Karargahı'nda Genel Sekreter olarak görev yapan Tuğgeneral Fedai Ünsal da bir üst rütbeye terfi eden isimler arasında yer aldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığında albay rütbesiyle tugay komutanlığı görevini yerine getiren isimlerin birçoğu generalliğe terfi ederken, söz konusu isimler arasında özellikle terörle mücadele harekatlarında görev alan komando tugaylarının komutanları da yer aldı.

Özbal, en uzun süre görev yapan isimler arasında

YAŞ kararları kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal'ın görev süresi bir sene uzatıldı.

Koramiral rütbesiyle 2017'de 26'ncı Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atanan Özbal, 2018'de oramiralliğe terfi etmişti. Özbal, görev süresinin uzatılmasıyla en uzun süre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapacak üçüncü isim oldu.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığında Güney Deniz Saha Komutanı Tümamiral Kadir Yıldız bir üst rütbeye terfi ederken Hasan Özyurt da tümamiralliğe terfi ettirildi. Özyurt'un yanı sıra bu sene tuğamiralliğe yükseltilen Deniz Kurmay Albay Mevlüt Savaş Bilican da Ergenekon davası sanıkları arasında yer alıyordu.

Darbe soruşturmalarından generalliğe

Hava Kuvvetleri Komutanlığında bu yılki şura kararları kapsamında tümgeneralliğe terfi ettirilen tek isim Orhan Gürdal oldu. Astsubay kökenli Gürdal subaylığa geçiş yapmış, 2018 yılında tuğgeneralliğe terfi ettirilmişti. Gürdal'ın, bu seneki terfiiyle TSK'de tümgeneralliğe yükseltilen astsubay kökenli ilk isim olduğu ifade edildi.

Açılan çeşitli davalar neticesinde TSK'dan ayrılan, sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığına dönen isimlerden Ertan Uzun, Cihangir Yay, Selahattin Akalp, Vedat Öncel, Önder Şensöz ve Ömer Nafiz Gülmezoğlu, tuğgeneralliğe terfi eden albaylar olarak dikkati çekti.

Öte yandan, kamuoyuna "sarıklı amiral" olarak yansıyan ve bunun ardından görevden alınan Tuğamiral Mehmet Sarı, YAŞ kararları kapsamında emekliye sevk edildi. Eski darbe sanıklarının rütbeleri yükseltilirken, mesnetsiz suçlamalarla bir generalin emekliye ayrılmış olması ise kamuoyunca yadırgandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir