• DOLAR 32.339
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2308.229
  • ...

Bir otelde yapılan toplantıda Bakan Yardımcısı Nebati gündemdeki yangın ve sel felaketleriyle ilgili açıklamalarla konuşmasına başladı.

Nebati konuşmasında, Van’da sel felaketinin hemen ardından çok hızlı bir şekilde hareket edildiğini Vanlı yetkililerin bölgeye giderek vatandaşlara destek olduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Nebati, 2011 Van depreminde de kısa sürede binlerce konut inşa ettiklerini, vatandaşların yaralarının sarılması için gereken tüm çalışmaların yapıldığını anımsattı.

 

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de bir yangın felaketiyle karşı karşıya olduklarını belirten Bakan Yardımcısı Nebati, "Her tarafta yangın var. Yanı başımızdaki Yunanistan'da, İspanya'da, Amerika'da, Kanada'da yangınlar var. Bundan olsa gerek dünyada 2000 yılında orman varlığı yüzde 31,2 iken bugün maalesef 30,7'ye düşmüş durumda. Türkiye'de 2000 yılında orman varlığımız 20,8 milyon hektar iken, bugün itibarıyla 22,7 milyon hektara ulaşmıştır. Bu ülkede orman varlığımız, ağaç sayımız artmıştır. Bunun bir türevi, bal üretiminde de dünyada Çin'den sonra ikinci sıraya gelmişiz. Bal ormanları oluşturarak yaptık bunları. Van'a baktığımızda 2003-2019 yılları arasında 132 bin dekar alan ormanlaştırılmıştır. 5,1 milyon ağaç dikilmiş." diye konuştu.

"Dünyada bir felaket yaşandığında herkes kol kola girer. Komşunuzun evi yanarken bunu oturup keyifle izlemezsiniz." diyen Bakan Yardımcısı Nebati sözlerini şöyle sürdürdü:

Gider yardımcı olmaya çalışırsınız. Ama Türkiye'de maalesef böyle bir anlayış türedi. Şu anda 10 bin 500 yangın işçisi, 2 binden fazla yer müdahale aracı, 6 idari helikopter, 27 yangın söndürme helikopteri, 3 adet 10 tonluk amfibik uçak ve İHA'larımızla söndürme faaliyetleri yapıyoruz. Su ikmal araçlarımız 2000 yılında sıfır iken 2021'de 2 bin 81'e çıkmış. İlk müdahale aracımız sıfır iken 2 bin 270'e çıkmış. Şu anda mücadele eden 20 uçak, 51 helikopter ve İHA'larla yangını söndürmeye gayret ediyoruz. 187 bölgede çıkan yangınların 172'sini müdahale ederek kontrol altına almışız. Ama bakıyorsunuz ‘Help Turkey’ diye bir etiketle Türkiye'nin içindekiler ve dışındakiler bu faaliyetlerimizi itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Twitter'de trend topic olan bu etiket 11 saat sonra ancak spam olarak görülüp kaldırılıyor. Bir hesaptan saniyede birkaç tane twitt atılıyor. Toplam 14 bin sahte hesap üzerinden milyona ulaşan bir trend yakalanıyor. Sonra da kalkıp Türkiye'yi şikâyet ediyorlar.

Dünyanın birçok yerinde çıkan ve günlerce söndürülemeyen yangınlardan örnekler veren Bakan Yardımcısı Nebati, "Yanan yerler tekrar ağaçlandırılacak. Gelibolu tarihi alanında 1980 yılından bu yana hemen hemen her yıl olmak üzere meydana gelen 125 yangında zarar gören 8 bin 793 hektar alanın tamamı ağaçlandırıldı. Yanan yerlere otel yapılacakmış gibi mesnetsiz iddialarla ülkeye birbirine düşürmeye adeta gayret edenlere bu bir örnektir. Orman yangınlarından etkilenen vatandaşlarımıza herkes yardım ediyor. Biz de 50 milyon lira ödenek gönderdik." ifadelerini kullandı.

Vali Mehmet Emin Bilmez ise ekonomik hayatın bir an önce normale dönmesi için herkesin aşı olması gerektiğini ifade ederek, "Aşı oranımız maalesef istediğimiz düzeyde değil. Pandemi süresince yaklaşık 1,5 yılda Türkiye'nin en iyi illeri arasında olduk. Van halkı tedbirlere riayet etti. Bunun için teşekkür ediyorum. Fakat sıra aşıya gelince biraz geride kaldık. Şu an vaka itibariyle de en kötü illerden biriyiz." diye konuştu.

Toplantıya Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Vali Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, kurum amirleri ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Oteldeki toplantının ardından Bakan Yardımcısı Nureddin Necati, Vali Mehmet Emin Bilmez’i makamında ziyaret etti. Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra makama geçen Bakan Yardımcısı Nebati, Vali Bilmez ile bir süre görüştü.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati programı kapsamında Ferit Melen Caddesi’nde bulunan esnafı ziyaret ederek, hayırlı kazançlar diledi.

Ak Parti Van İl Başkanlığı'nda partililerle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, yeni defterdarlık binası inşaatı ve Van Müzesini de ziyaret etti. (İLKHA)