• DOLAR 32.328
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2282.344
  • ...
Kürdistan'dan kısa kısa
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kürdistan İçişleri Bakanı Reber Ahmed, IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Ezdi yurdu Şengal’e saldırısı ve Ezdi soykırımının yıldönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Şengal’in durumunun normalleşmesi ve göçzedelerin evlerine dönebilmelerinin tek yolunun, Şengal Anlaşması’nın uygulanması olduğunu söyledi.

YNK medyası üst düzey bir yetkili kaynağa dayandırdığı haberine göre, Süleymaniye Mahkemesi dün  Lahur Şêx Cengî hakkında yakalama kararı çıkardı.
Haberlere göre, yakalama kararı savcılığın eline ulaşan vatandaşlara işkence etmek ve kaçırmak suçlamasına ilişkin somut delillere dayanarak başlatılan soruşturma kapsamında çıkarıldı.

Dün YNK Başkanı Bafil Talabani, Lahur Şêx Cengî’ye suça bulaşan kişileri mahkemeye teslim etmesi aksi halde Kürdistan’ı terk etmesini istemiş aksi halde tutuklanacağı uyarısında bulunmuştu. Lahur Şêx Cengî ise yayınladığı videoda “mücadeleye devam edeceğini” belirterek Kürdistan’dan ayrılmayı reddetmişti. 

Kürdistan Bölgesi’nde Kovid-19 salgını nedeniyle son 24 saatte 16 kişi yaşamını yitirirken, 3 bin 149 vaka görüldü.
 
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, görev süreleri sona eren Avrupa Birliği (AB) Erbil Temsilcisi Vincent Guillaume Poupeau ve Finlandiya’nın Irak Büyükelçisi Vesa Hakkinen’i ayrı ayrı kabul etti.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Irak ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolar olduğunu, ancak bütün ticaretin tek bir kapı üzerinden ilerlediğini, alternatif kapılar için Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden muhatapları ile konuştuklarını söyledi.
Geçmişte taraflar arasında görüşme konusu olan Ovaköy Sınır Kapısı projesinin “salt ekonomik amaç güdüp gütmediği” ile ilgili bir soruya Güney, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin herhangi bir gizli gündemi yoktur. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerimiz gayet önemlidir, stratejik boyutlar da içermektedir” şeklinde yanıt verdi. 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), başkent Erbil’de gerçekleştirdiği toplantıyla seçim kampanyası startını verdi.
KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, KDP’nin seçim kampanyası sürecine girdiğini ve Irak’ın bazı bölgelerinde KDP adayları için engellerin olduğunu kaydederek, özellikle de Kerkük, Selahaddin, Diyala ve Ninova’da Irak hükümeti ve taraflarla diyalog çabalarıyla engelleri ortadan kaldırmak istediklerini söyledi.

Kerkük’teki güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre dün sabaha karşı bir grup IŞİD’li, Reşad nahiyesine bağlı Efser köyünde bir federal polis noktasına saldırı düzenledi.
Saldırıda 2 polis hayatını kaybetti, 2 polis de yaralandı. 

YNK’den bir heyet dün Erbilde, Kamala Dadgeri Erbil il teşkilatını ziyaret etti. Görüşmede Komala Dadgeri teşkilat sorumlusu yeni görevi münasebetiyle tebrik edildi ve Irak erken seçimleri konuşuldu.

PUK (YNK) askerlerinin danışmanı Westa Rasul:
Amerika bölgenin en büyük konsolosluğunu Kürdistan bölgesinde kurdu ve bunu sürdürmek için daha fazla güce ihtiyacı olacak. Bir de Kürdistan Bölgesi, Rojavaya destek amacıyla hala Amerika ile temas halindedir. Böylece Irak'ın ABD güçleri hem Irakta hem de Kürdistan bölgesinde kalmaya devam edecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir