• DOLAR 32.598
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2497.777
  • ...
Malatya’da kursa katılan usta ve kalfalar belgelerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Moderatörlüğünü Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Gülsüm Kaygusuz’un yaptığı program, Müdür Remzi Sevim’in yaptığı açılış ve selamlama konuşmasıyla başladı.

 

Sevim, "Mesleki okullarda eğitim, kalkınmanın en etkili araçlarından biri olarak görülmüş, özellikle nitelikli teknik eleman yetiştiren kurumlara çok önem verilmiştir. Bu amaçla mesleki eğitim, çırak öğrenci sözleşmesi esasına dayalı olarak mesleki bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını gerçek iş ortamında çırak öğrencilere öğreten bir sistemdir. 10.07.2001 tarih ve 4702 Sayılı Kanun’la bazı maddeleri değiştirilerek günümüze uygun hale getirilmiş ve yeni haklar sağlanmıştır. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun yayımlandığı 19 Haziran 1986 tarihinden bu yana kalfalık, ustalık ve usta öğretici belgeleri veren mesleki eğitim merkezleri tarafından 2 Temmuz 2021 tarihi itibariyle ilk defa diploma düzenlenmiştir." dedi.

"Bu okul ilk kurulduğu zamanlar öğrencilerimize helva ekmek ikram etmek için uğraşıyorduk bugün nereye geldik"

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren, "Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkezinin kurulmasından dolayı emeği geçenlere rahmet diliyorum. Bu okulun ilk kurulduğu zamanlar öğrencilerimize helva ekmek ikram etmek için çalışırken, bugün nerden nereye geldik. Burada anne ve babalara çağrımız, çocuklarınızı bu tür okullara gönderin. Burada her türlü devlet desteği var. İş bulma ve iş sahibi olma imkânları var. Kendi işyerlerini açma imkanları vardır. Bu amaçla kredi kullanabilme şansları vardır." diye velilere çağrıda bulundu.

"Yeni Mesleki Eğitim Merkezleri kurulmalı"

Yeni Mesleki Eğitim Merkezlerinin kurulması gerektiğini kaydeden Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şevket Keskin ise şunları söyledi:

"Burada ustalardan aldığını mesleki eğitimin yanında okulunuzu da okumaktasınız. Bugün ahilik haftasını burada neşe ile kutlamıştır. Şed kuşatmasını burada yapmış, Ahi Evran’ın büstünü burada açmıştık. Bugün okulun fiziki yapısına ve eğitimine baktığımızda nerden nereye geldiğini görüyoruz. Eski dönemi ve bugünkü duruma baktığımızda büyük bir ilerleme kaydedilmiş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 'Çıraktık, kalfa oldum; kalfaydım, usta oldum.' Öyle inanıyorum ki mesleki eğitim daha da ileri gidecek. Bu okullarımızın diğer liselerden bir farkı yok. Bu okulumuzun da geleceğe insanlarımızı hazırlamak için çalıştıklarına inanıyorum. Yeni sanayi yapıldığında ise daha modern, daha yeni bir okula kavuşmalarını temenni ediyorum." dedi.

"Malatya sanayisi büyüyen ve gelişmekte olan bir şehre dönüştü"

Benzeri okulların çoğaltılmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, "Malatya sanayisi büyüyen ve gelişmekte olan bir şehre dönüştü. Bu nedenle de bizim insan kaynaklarını iyi kullanmamız ve iyi eğitmemiz gerekiyor. Bu nedenle de Mesleki Eğitim Merkezimiz Malatya’mız için çok kıymetli. Emeği geçenleri rahmetle yad ediyorum. Diploma almaya hak kazananlar için de bunun bir başlangıç olmasını temenni ediyorum. Yeni yapılacak sanayi sitesinde ise TOBB tarafından bir meslek lisesi yapılacak. Birkaç ay içinde inşaatı başlayacak. Pansiyonu, halı saha, kapalı spor salonu olan 24 derslikli bir okul yapılacak. Bizler her zaman sanayici iş adamları ve esnaflarımızın yanındayız. Malatya’da 7 bin 500 kaynakçıya ihtiyacımız varmış. Meslek liselerinde 12 bin öğrencimiz var. Bunların 7 bin 500’ünü kaynakçı olarak yetiştirmek istiyoruz. Meslek liseleriyle ilgili bütün STK’ların bir araya gelerek karar vermelerini, Malatya’mızda mesleki eğitim merkezleriyle ilgili sanayicilerimiz ve iş adamlarımızla birlikte hareket etmemiz gerektiğini ve Ahilik kültürünün devam etmesi gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Diploma aldığı için çok mutlu olduğunu söyleyen 55 yaşındaki Emine Gülbahar, "Eşim kanser hastası, kayınvalidem de yaşlı ve hastadır. Onlara baktığım için çalışamıyordum. Devletimiz bizlere böyle bir imkân sununca ben ve birkaç arkadaşım merkeze gelerek kaydımızı yaptık. İlk kayıt yaptığımda başarılı bir şekilde bitirir miyiz diye çok heyecanlıydık. Sonuçta çoğu ilk ve ortaokul mezunuydu. Çok şükür belgemizi aldık. Emeği geçen başta öğretmenlerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir