• DOLAR 32.331
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2295.22
  • ...
SON DAKİKA
Mickey Mouse Tesettürle Alay Etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başsavcılığa şikayette bulunan bir grup avukat, karikatürün İslam`ı aşağıladığını ve küçük düşürücü olduğunu söylüyor.
Kıpti Hristiyan azınlığın mensubu olan işadamı Nakib Saviris, Twitter`a resimleri sadece komik olduklarını düşünerek koyduğunu ve amacının saygısızlık etmek olmadığını açıklayarak, özür diledi.

Nakib Saviris`in sahibi olduğu telekom şirketi Mısır`da özel sektörün en çok işçi çalıştıran kuruluşu. Saviris ayrıca yakın zaman içinde yeni bir siyasi partinin oluşumuna öncülük etmişti.

Fakat giderek büyüyen karikatür tartışması, işadamının hem iş hem de siyaset dünyasındaki konumunu tehdit eder hale geldi.
 

Kınama çağrısı

Resimlerde sarıklı ve çember sakallı bir Mickey Mouse ile sadece gözleri, pembe kurdelası ve koca kulaklarından kimliği anlaşılan çarşafa girmiş bir Minnie Mouse görülüyor.

Müslüman çoğunluk ile nüfusun yaklaşık yüzde 10`unu oluşturan Kıpti Hristiyanlar arasında gerginliklerin ve zaman zaman şiddet olaylarının yaşandığı Mısır`da, aşırı muhafazakar uçta Selefi Müslümanlar gibi resmedilen Mickey ve Minnie resimleri kısa sürede peşpeşe şikayetlere yol açtı.

Nakib Saviris`in Twitter`da özür dilemesine karşın, infial dinmedi. Facebook`ta binlerce takipçisi olan gruplar oluşturularak, Saviris`in kınanması ve şirketlerinin boykot edilmesi isteniyor.

Nakib Saviris, Mısır`ın en zengin ikinci işadamı. Çünkü listenin başında duran kişi, baba Saviris`den başkası değil.

Hisseler düştü

Mısır özel sektöründe en çok işçi çalıştıran yer olan Saviris`in telekom şirketi Orascom`un hisseleri karikatür tartışmasının ardından borsada değer kaybetti.

Nakib Saviris, Mübarek sonrası dönemde Özgür Mısırlılar adı altında yeni bir siyasi parti kurmuştu.

Laikliğin önde gelen savunucularından olan Saviris, ülkede İslamcı köktendinciliğin büyüyen etkisine karşı sesini yükseltmesiyle biliniyor.

Kimi gözlemciler, devrimden sonraki ilk seçimler için eylül ayında sandık başına gidilen Mısır`da radikal İslamcılar ve laikler arasında kızışan rekabetin işaretlerinin alındığını ve karikatür tartışmasını da bu açıdan değerlendirmek gerektiğini düşünüyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir