• DOLAR 32.343
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2240.887
  • ...

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), temmuz ayı ihracatına ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı.

Geride bıraktığımız ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatı, bir önceki yılın temmuz ayına göre yüzde 1,8 oranında artarak 852 milyon 978 bin dolar olarak gerçekleşti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep’ten tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracatının gerçekleştirildiğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif şehri Gaziantep için yüzde 0,7’lik artış ile 733 milyon 379 bin dolarlık ihracat kayda alındığını belirten Kileci, “2021 yılı temmuz ayında Kurban Bayramı sebebiyle daha az iş günü olmasına rağmen ihracatta yüzde 1,8 artış yaşanması önemli bir başarıdır.” dedi.

Kileci, “Bu yıl temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Kurban Bayramı münasebetiyle yaklaşık bir hafta daha az çalışmamıza rağmen ihracatımızı artırmayı başardık. İhracat performansıyla bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum.” diye konuştu.

“Temmuz ayında 74 firma ilk ihracatını gerçekleştirdi”

2021 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “2021 yılının Ocak-Temmuz döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik artışla 6 milyar 321 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep’te 5 milyar 554 milyon dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde 33 oranında artırdı.” ifadelerini kullandı.

Kileci, “Bölgemiz, temmuz ayı boyunca 2 bin 226 firmayla ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 585 olarak hesaplandı. Ayrıca 2021 Temmuz ayında 74 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Gaziantep başta olmak üzere Bölgemizdeki birçok firmanın ihracata adım atması büyük bir mutluluk.” şeklinde konuştu.

“En çok ihracat yapılan ülkeler Irak, ABD, Suriye”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 36,1 payla ilk sırada yer aldığını belirten Kileci, “AB ülkeleri yüzde 19 payla ikinci ve Amerika ülkeleri ise yüzde 15,2 payla üçüncü sırada bulunuyor. 2021’in Ocak-Temmuz ayları arasında toplam 192 ülkeye ihracat yapıldı. Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Mısır ve Libya, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” diye konuştu.

Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halılarının, ipliklerin, kumaşların, pastacılık ürünlerinin, plastikler ve mamullerinin, değirmencilik ürünlerinin, bitkisel yağların, demir-çelik mamullerinin, ağaç ve orman ürünleri ile dış giyimin yer aldığını sözlerine ekledi.

“Gaziantep’ten 5 milyar 554 milyon dolarlık ihracat”

Gaziantep’in 2021 Ocak-Temmuz dönemindeki 5 milyar 554 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 5’inci ili olmayı sürdürdüğünü belirten Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 144,8’lik seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurguladı.

Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.

İllerin ihracat rakamlarını da kamuoyuyla paylaşan Kileci, Kahramanmaraş'ın 98,7 milyon dolar, Mardin'in 72,9 milyon dolar, Malatya'nın 25,6 milyon dolar, Diyarbakır'ın 14,1 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 9,9 milyon dolar, Adıyaman'ın 8,5 milyon dolar ve Kilis'in 7 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.

En yüksek temmuz ayı ihracat rakamına ulaşarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 artışla 733 milyon 379 bin dolar ihracat gerçekleştiren Gaziantep’in Ocak-Temmuz dönemindeki toplam ihracatı 5,5 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, “9 günlük bayram tatiline rağmen Gaziantep olarak en yüksek temmuz ayı ihracat rakamına ulaşmayı başardık. Bu başarıda emeği olan tüm ihracatçı üyelerimizi gönülden kutluyorum.” dedi.

“Ürettiğimiz ürünleri dünyanın dört bir yanına pazarlamak istiyoruz”

Gaziantep’in yıl sonu hedefine emin adımlarla ilerlediğini ve 7 aylık süreçte çok önemli bir seviyeye geldiğini ifade eden Yıldırım, açıklamasına şöyle devam etti:

“2021 yılında her zorluğa rağmen Gaziantep olarak önemli bir ivme yakaladık. Ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artışla 5 milyar 554 milyon 113 bin dolar ihracata ulaştık. Şehrimiz adına gururlandırıcı ve gelecek açısından umut verici bir rakam bu. Gaziantep Ticaret Odası olarak en önemli hedeflerimizden biri katma değerli ürün üretimini teşvik ederek ihracat pazarlarımızın çeşitliliğini artırmak. Pazar anlamında hiçbir ülkeye bağımlı kalmadan ürettiğimiz ürünleri dünyanın dört bir yanına pazarlamak. Bu doğrultuda çalışmalarımızı genişletiyor, üyelerimizin ihracat yolculuğunda uzman ekibimizle yanlarında oluyoruz.”

“Yakın gelecekte 4’üncü sıraya yükseleceğiz”

“Gaziantepli iş insanlarımızın ticari zekâsını, çalışkanlığını, yaratıcılığını ve azmini bilmeyen yok” diyen Yıldırım, “Biz istiyoruz ki bu özelliğimizi teknolojik yatırımlarımızı da artırarak pekiştirelim, seviye atlayarak tüm dünyaya örnek olalım. Bugünkü ihracat rakamlarımızla en fazla ihracat gerçekleştiren iller arasında 5’inci sıradayız. Biz inanıyoruz ki yakın gelecekte 4’üncü sıraya yükseleceğiz. Bizlere bu özgüveni sağlayan, geleceğe umutla bakmamıza vesile olan da ihracatçı üyelerimiz ve kentimizin çok değerli iş insanlarıdır. Kendilerini ve tüm çalışanlarını canı gönülden tebrik ediyor, gerçekleştirdikleri 5,5 milyar dolar ihracat ile kentimize ve ülkemize kattıkları değerden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. (İLKHA)