• DOLAR 32.324
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2295.944
  • ...
SON DAKİKA
Bahçeli: Türkiye, Afganistan’da Taliban dahil her kesimle görüşmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TürkGün gazetesinde yayımlanan röportajında  Türkiye'nin tüm atraflarla görüşmesi gerektiğini söyledi.

Afganistan ile Türkiye’nin tarihi bağları olduğunu belirten Bahçeli, Milli Mücadele yıllarına atıfta bulunarak kurulan ikili ilişkilerden bahsetti. Bahçeli, “İki ülke arasında 1 Mart 1921’de imzalanan Türkiye-Afganistan İttifak Antlaşması’nda dikkat çeken ifadelerden birisi “Bu iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir.” İkincisi de “Eğer bir ülkeye düşman hamle ediyorsa bu, diğer ülkenin de aleyhine bir hücumdur” diye konuştu.

Bahçeli Afganistan konusunda da şu açıklamaları yaptı:

"Bunlar, Afganistan’ın birlik ve bütünlüğünün korunması, güvenlik ve istikrarının sağlanması, ülkede halk desteğini ve katılımı ön planda tutan geniş tabanlı siyasi yapının güçlenmesi ve Afganistan’ın terörden ve aşırı akımlardan arındırılarak, halkın huzur ve refaha kavuşturulmasıdır. Bu ülkenin istikrar ve iç barışına destek vermemiz tabiidir, olmalıdır. Mesele bir havalimanını beklemenin çok daha ötesindedir. Bu ülkede huzurun ve güvenliğin temini için Türkiye üzerine düşeni yapabilir. Netice itibarıyla orada işgalci olmayacağız. Bunu aklımızdan bile geçirmeyeceğiz. Türkiye, Afganistan’da her kesimle görüşmelidir. Buna Taliban da dâhildir. ABD’yle masaya oturan Taliban’ın, Türkiye’ye şaşı bakması eşyanın tabiatına aykırıdır. Afganistan yönetimi, ülkemizin havaalanı misyonunun hukuki altyapısı için gereken davet mektubunu bildiğim kadarıyla Türkiye’ye iletti. Askeri varlığımızın meşruiyet zemini ise, NATO anlaşması ve tezkere çerçevesinde 11 Eylül’e kadar geçerli. Bunu uzatmalıyız. Taliban, 13 Temmuz’da bir açıklama yapmış. Afganistan’daki askeri varlığımızın Doha Anlaşması hilafına sürdürülmesini kınamış. Taliban ve diğer unsurlarla çözülemeyecek bir sorun yoktur. Hedef Afganistan’ın güvenliği ve dirliğidir. Bu ülke nüfusunun yüzde 20’ye yakını soydaşımızdır. Biz başkalarından çok daha yakınız. Beraberce her müşkülü aşarız. Parti olarak Türkiye’nin Kabil Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’ndaki muhtemel mevcudiyetini destekliyoruz. CHP yönetimi bu işlerden anlamaz. Yaydıkları karamsarlık tutmaz."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir