• DOLAR 32.564
  • EURO 34.726
  • ALTIN 2411.152
  • ...
 Meclis`e `Şapka Kanunu Kalksın` Teklifi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, tekke, türbe ve zaviyelerin yeniden açılmasına yönelik yasa teklifinin ardından, şimdi de Şapka Kanunun yürürlükten kaldırılmasını istedi.

Yasa teklifini TBMM`ye sunan Tan, Anayasa`da ``Türkiye Cumhuriyetinin lâik niteliğini koruma amacını güden inkılâp kanunu`` olarak yer alan Şapka Yasasının yürürlükten kaldırılmasını istedi. Tan, 1925 tarihli yasaya göre milletvekilleri ile devlet memurlarının şapka takmasının zorunlu olduğunu ancak günümüz şartlarında buna uyulmadğını belirtti. Yasaya aykırı hareketi 6 aya kadar hapisle cezxalandıran TCK`nın 222`inci maddesinin de yürürlükten kaldırılmasını istedi.

BDP`li Tan, daha önceki kanun teklifinde de tekke ve zaviyelerin islam kültürünün unsuru olduğunu savunmuş ve Nakşibendilik, Kadirilik, Halvetilik, Cerahilik gibi tarikatların örgütlenmesini ve Alevi Bektaşilere ait ünvanların da yasak olmaktan çıkarılmasını istemişti. İnkilap Kanunları arasında yer alan bu yasa, Atatürk`ün 30 Ağustos 1925 günü Kastamonu`da yaptığı ``Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olmaz`` açıklamasından sonra hayata geçirilmişti.

Şapka Kanunu çıkarıldığı zaman başta İskilipli Atıf Hoca olmak üzere binlerce insan bu kanuna muhalefetten idam edilmişti. Ancak şu an bu kanunu uygulayan neredeyse yok gibi...

Bu haberler de ilginizi çekebilir