• DOLAR 32.554
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2429.493
  • ...
Türkiye'nin en büyük ikinci "Millet Bahçesi" ve Sultan Alparslan Otağı açılışa hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacak olan Millet Bahçesi, İstanbul Pendik'ten sonra Türkiye'nin en büyük ikinci Millet Bahçesi olma özelliğine sahip.

 

Çalışmaları gazetecilerle birlikte gezen Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, hedeflerinin sadece bölgedeki illeri değil, Asya kıtasındaki Türki cumhuriyetleri ve yakın komşu olan İran ve Irak'ı da burada ağırlamak olduğunu söyledi.

Buradan bölge barışına katkı sağlamak hedefinde olduklarını da dile getiren Çoban, "İlimize ve bölgemize hayırlı hizmetler verecek bir eser olan millet bahçemiz tamamlandı. Sadece son rötuşlarımız kaldı. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanımıza, TOKİ'ye, Okçular Vakfımıza ve yüklenici firmamıza teşekkür ediyorum." dedi.

400 bin metrekare alanda inşa edildi

Çoban, Millet Bahçesinin yapımında vatandaşların ve bölge insanının bir denetleyici gibi kendilerini takip ettikleri de belirterek şöyle konuştu:

Bu eserimizin oluşmasında vatandaşlarımız ve bölge insanımızda bir denetleyici gibi bizi takip ettiler. İşin mükemmeliyetine katkı sundular. Millet bahçemiz 400 bin metrekare alandan 135 bin metrekaresi uygulama alanı olarak inşa edildi. Bunun 80 bin metrekare alanı peyzaj ve ağaçlandırma alanı olarak inşa edildi. Bölgeye bitkilerle birlikte 5 bin adet fidan dikildi. Millet bahçemizde, etrafında sosyal donatıları ile birlikte bir cami yaptık. Sultan Alparslan anısına 50 çadırın yer aldığı ve bir de otağ çadırı olmak üzere muhteşem bir oba yaptık. Festival ve festival sonrası da kullanabileceğimiz bir gezi parkuru oluşturduk. Muhteşem derivasyonlar yaptık. Halkımızın dinlenebileceği kamelyalar oluşturduk. Tarihi dokumuza uygun 3 adet köprü inşa ettik. Selçuklu Mimarisi özelliklerini taşıyan ve içinde yemekhanesi ile kütüphanesi bulunan bir kıraathane yaptık. Çocuk oyun alanları gerçekleştirdik. Etnospor ve güreş alanını tamamladık. Bu bölgenin insanının at muhabbeti kaçınılmaz bir muhabbettir. Alanımızın içinde çok güzel bir hipodrum inşa ettik. Hipodrumumuz da hem Cumhurbaşkanımızı ve bakanlarımızı ağırlayabileceğimiz bir alan oluşturduk.

"Bitlis ve Ahlat ev sahipliğinde bölgeyi ağırlamak istiyoruz"

Çoban, "Aslında 3 günlük bir festivalimiz var. Ancak dünyayı ve ülkemizi de etkisi altına alan pandemi gerçeğimiz de var. Bunu da göz önünde bulundurarak 6 güne çıkarmayı hedefliyoruz. Bitlis ve Ahlat'ın ev sahipliğinde artık bölgeyi her gün Ahlat'ta ağırlayalım. Her günümüz festival tadında olsun. Civarda bu manada bir eseri sadece Ahlat'ta göreceksiniz. Malazgirt'te de böyle bir alan inşa edildi. Ancak Ahlat kadar doğalını göremeyeceksiniz. Alanda ayrıca bir heliport uygulaması yaptık. Aynı anda birden çok helikopterin iniş ve kalkış yapabileceği bir heliport alanı da inşa edildi" dedi.

"İlçemiz Ortadoğu ve Kafkas devlet başkanlarını ağırlayabilecek konuma geldi"

Çoban geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi:

İlçemizde inşa etiğimiz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde ayrı bir heliport inşa edildi. Burada bakanlar kurulunu, komşularımız İran ve Ortadoğu'yu Kafkasya ve Asya devlet başkanlarını ağırlayabileceğimiz bir alan. Türk dünyası konseyini Ahlat'ta toplayalım düşüncesi hepimizin ortak düşüncesidir. Buna olumlu cevap veren Devlet Bahçeli'ye de ayrıca teşekkür ediyorum. Büyük bir coğrafyayız. Bu coğrafyanın bir keneş alanına dönüşsün, istişare alanına dönüşsün istiyoruz. Burada sadece festivalimizde değil, diğer aylarımızda da etkinlikler gerçekleşsin. Ortak aklın bölgemizi huzura kavuşturacağına ve Türkiye'nin ev sahipliğinde bunun gerçekleşeceği kanaatindeyiz. Devletimiz sadece ülkemizin değil, bölgenin huzuruna çok büyük katkı sunuyor. Bizim vazifemiz yapmaktır, yıkıcı olmayacağız. Buradan da tavsiyem kimse bu bölgenin huzurunu bozmasın.

"Malazgirt Zaferin 950'nci yılı görkemli geçecek"

Davet edilecekler hakkında da açıklamalarda bulunan Çoban, "Okçular Vakfımızla ve ilgili bakanlıklarımızla birlikte bu ay içerisinde bir istişare toplantısı gerçekleştireceğiz. Malazgirt Zaferinin bu yıl 950'nci yılı olması dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanımızın ekstra davetlileri olacaktır. 950'nci yıl Sultan Alparslan anısına çok iyi bir iltifattır. Biz de ona göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bakanlar kurulu ve kuvvet komutanlarımız geçtiğimiz yıl gibi bu yıl da burada olacaklar. Öyle zannediyorum ki, komşu ülkelerdeki devlet yetkilileri de burada olacaktır. En azından Kıbrıs'ın bu yıl Ahlat'ta tekrar ağırlanmasını ümid ediyoruz. Ama istiyoruz ki Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve yanı başımızda olan İran'ın da bu coğrafya ile hareket etsinler." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir