• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Kıyılarda ilk 50 metreye dokunulmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ - Kıyılarda ilk 50 metreye kadar yapılaşmaya izin verilmeyecek. Yat limanları 6,5 metre yüksekliği ve 2 katı aşmayacak, balıkçı barınakları, sosyal ve teknik alt yapı birimleri inşa edebilecek.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın hazırladığı ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete de yayımlanan Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği sahil şeridinin genişliği ve yapılanma koşullarını yeniden düzenledi.

 

Yapılan düzenlemede, Kıyı Kanunundan gelen 100 metrelik sahil şeridi mesafesinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, kanundaki 50 metrelik yapı yaklaşma mesafesi uygulama yönetmeliğine eklendi. Düzenleme sayesinde kıyılarda ilk 50 metrede sadece halkın kullanabileceği yaya yolu, gezinti
ve dinlenme alanları, re kreatif alanlara izin verilecek.

 

Yat limanları ve balıkçı barınaklarına standart

Yönetmelikte, turizm mevzuatına uyum sağlamak amacıyla yat limanı tanımı güncel hale getirildi. Buna göre yat limanlarına 6,5 metre yükseklik ve 2 katı aşmamak şartıyla konaklama tesisleri yapma imkânı verildi. Balıkçı barınağı tanımı da \"Balıkçı Barınakları Yönetmeliği\" ile uyumlaştırıldı.

 

Yönetmeliğe, balıkçı barınaklarında emsalin yüzde ikisini ve 6,5 metre yüksekliği aşmamak şartıyla takılıp sökülebilir malzemelerle inşa edecekleri yönetim birimi, geçici depolama ve satış birimi gibi teknik alt yapı birimleri inşa edebilecekleri eklendi.

 

Onaylanan kıyı kenar çizgilerinden ilgililerin haberdar edilerek, gerektiğinde itiraz edilebilmesi ve yasal hakları kullanılması amacıyla kıyı kenar çizgisinin ilanına ilişkin hüküm getirilerek kıyı kenar çizgisine aleniyet sağlandı.

 

Ayrıca yapılan düzenleme ile kıyı kenar çizgisi değişikliklerinin hangi koşullarda yapılabileceği belirlendi. Mahkeme kıyı kenar çizgisinin iptal etmesi durumunda yapılacak uygulamalara açıklık getirildi.

 

Dalyan`a da kıyı kenar çizgisi

Yapılan değişiklikle, Köyceğiz Gölü ve onu denize bağlayan Dalyan Kanalı da kıyı kenar çizgisi tespitine dâhil edildi. Dalyan Kanalı`nda daha önce tespit edilen kıyı kenar çizgilerinin mevzuat açısından geçerli olup olmadığı hususundaki tereddütler ortadan kaldırıldı. Yapılan değişiklikle, bölgenin kıyı mevzuatı çerçevesinde korunması ve denetimi sağlanmış olacak. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir