• DOLAR 32.328
  • EURO 35.169
  • ALTIN 2301.724
  • ...
SON DAKİKA
Fas Kralı'ndan Cezayir'e "İki ülke arasındaki sınırları yeniden açalım" çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fas Kralı 6. Muhammed, Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune'yi, iki ülke arasında "uygun gördüğü anda birlikte kardeşçe ilişkiler geliştirmek için birlikte çalışmaya" çağırdı.

Mevcut ilişkilerin kendilerini tatmin etmediğini dile getiren Fas Kralı 6. Muhammed, mevcut durumun iki ülke halkının çıkarına olmadığını ve birçok ülke tarafından kabul görmediğinin altını çizdi.

Kral 6. Muhammed, 1995'te alınan iki ülke arasındaki sınırların kapatılması kararından ne kendisinin ne de mevcut Cezayir Cumhurbaşkanının sorumlu olmadığını söyledi. 2 kardeş halk arasındaki sınırların kapalı olmasının hakkaniyet ile bağdaşmayacağı gibi uluslararası sözleşmelerde yer alan hukuk ilkelerine de aykırı olduğunu kaydetti.

Özellikle sınırların kapatılmasının ardındaki nedenlerin artık geçerliliğini yitirdiğini belirten Kral 6. Muhammed, kapatma kararının bugün artık kabul edilebilir bir gerekçesinin kalmadığını, mevcut durumu açıklayabilecek makul bir mantığının bulunmadığını söyledi.

Fas Kralı, "Fas, Afrika ve Avrupa-Akdeniz çevresinde, özellikle Mağrip bölgesinde güvenlik ve istikrarı pekiştirmek için samimi çabalarını sürdürmeye kararlıdır. Cezayir'deki kardeşlerimizi temin ederim ki Fas'tan size asla kötülük ve problemler gelmeyecek, bizden hiçbir tehlike ya da tehdit gelmeyecek, çünkü size dokunan bize dokunur ve size çarpan bize zarar verir." dedi.

"Cezayir'in güvenlik ve istikrarı ile halkının huzurunun Fas'ın güvenliği ve istikrarıyla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz." diyen Fas Kralı, "Fas'ı etkileyen Cezayir'i de etkileyecek çünkü onlar tek bir vücut gibiler. Fas-Cezayir ilişkilerinde, iki ülkenin imajını zedeleyen ve özellikle uluslararası forumlarda olumsuz bir izlenim bırakan medya ve diplomatik gerilimlerden dolayı üzüntü duyuyoruz." diye ekledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir