• DOLAR 32.381
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Taliban'ın yeni hedefi ABD'de eğitilen Afgan savaş pilotları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'nin, Afganistan'ın Yeniden Yapılandırılması Özel Müfettişliği (SIGAR), Taliban'ın son dönemde Afganistan Hava Kuvvetleri pilotlarına yönelik askeri hava üssü dışında başlattığı suikastlerin “endişe verici” boyutlara ulaştığı uyarısında bulundu.

SIGAR'ın son raporunda, Taliban’ın son aylarda en az 7 Afgan pilotu, hava üssü dışında infaz ettiği bildirildi.

Raporda, pilot ve teknik bakım hizmetlerindeki eksikler yüzünden Afganistan Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçakları ve helikopterlerin ise düşük kapasiteyle çalıştığı bildirildi.

Taliban, ABD’de eğitim görmüş Afgan pilotların özellikle “hedef seçilerek, ortadan kaldırılacakları” tehdidinde bulunmuştu.

ABD ordusu, Afganistan’dan çekilme operasyonlarını sürdürürken, Afgan pilotlarına yönelik saldırıların ve savaş uçaklarının kapasitesinin düşmesi Washington yönetimi için önemli bir baş ağrısı olarak ortaya çıkıyor.

Afgan savaş uçakları ve helikopterleri tam kapasite görev yapamıyor

SIGAR raporuna göre, Afganistan Hava Kuvvetleri’nin UH-60 Black Hawk savaş helikopterleri nisan ve mayıs aylarında yarı kapasiteyle hizmet verirken, bu oran haziran ayında yüzde 39’a düştü.

Raporda, Afgan savaş uçaklarının tamamının ise önerilen planlanmış bakım aralıklarının sadece yüzde 25 üzerinde uçtuğu bildirildi.

Yakın hava desteği, istihbarat, gözetleme, keşif uçuşları ve hava ikmali için artan talepler nedeniyle Afgan ordusunun, ABD’nin hava desteğinden büyük ölçüde yoksun olması nedeniyle tüm uçak filosuna fazla yüklenildiği yorumu yapılan raporda, aynı zamanda, Afganistan'daki güvenlik sorunu yaşayan pilotlara artan operasyonlarla birlikte normalden fazla görev verildiği belirtildi.

Kaynak; Habernas

Bu haberler de ilginizi çekebilir