• DOLAR 32.376
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Akil İnsanların Seçimi Doğru Mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van Olay Gazetesi yazarlarından Abdulhalim Almalı ve Mazlum- Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, çözüm sürecine katkı sağlamak amacıyla 7 bölgede seçilen Akil İnsanlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.


"Bu insanlar neye göre seçildi"
Bu süreci sitemin halkla barışma süreci alarak değerlendiren Van Olay Gazetesi yazarlarından Abdulhelim Almalı, "İktidar bu yöntemle halkın içinden çıkmış ya da halkın gözünde bir değer ifade eden insanlarla bunu yapmaya çalışıyor. Bu insanlar neye göre seçiliyor. Bu konu çok önemlidir" dedi.


Akiller hangi dili kullanacak?
Akil adamların kullandıkları dilin çok önemli olduğuna değinene Almalı sözlerini şöyle sürdürdü, "Bunlar halkın dilini mi, devlet dili mi, yoksa akademik dil mi kullanacaklar. O da önemlidir, çünkü eğer bunlar halkın kullandığı dille halkın arsına girmeseler halkı da anlayamazlar. Halkın sorunlarını merkezi hükümete ulaştırmakta eksik kalırlar. Eğer bu Akil İnsanlar bizim molla kesimi ya da seydalar, kanaat önderleri dediğimiz kesimlerden oluşmuş olsaydı, sorunu çözmede daha aktif olabilirlerdi."


Neden akil insanlara ihtiyaç duyuldu?
Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan ise Türkiye`de belli dengeler olduğunu hatırlatarak, "Bu dengelerden rant elde etmek isteyen kimi çevreler var. Barıştan yana korkuları olan çevreler var. Hükümette bunları göz önüne alarak bunları ikna edilmesi noktasında bu Akil Adamlar ortaya çıkarıldı. Olaya bu şekilde yaklaşıldığı için toplumda bilinen tanınan ve sevilen isimler seçilmiştir. Tabi bunların içinde sakıncalı olan isimler de yok değil. 30 yıldır devam eden bu savaşla ve çatışma ortamı ile ilgili hiç konuşmayan insanlar var. Onun dışında süreç içerisinde sürekli taraf olan insanlar var. Bunlarla beraber Mazlum Der başkanı da var" dedi.


Akil adamların görevleri
Aslan, "Bu seçilen şahısların arabulucu grubu değildir. Sadece toplumu ikna etmek, barışa hazırlamak, savaşın sonlandırılması adına belli bir aşamaya getirme maksadıyla seçilmiş bir gruptur. Bu şekildeki bir akil grubunun barışın sağlanması ve ya adaletin uygulanması için devreye konulabileceğine inanmıyorum. Ama eğer adalet sağlanacaksa kesinlikle her bölgedeki cemaat liderlerinin adil olduklarını bildiğimiz insanların, seydaların, kanaat önderlerinin, entelektüel birikimi olan kesimlerin barış sürecindeki Akil Adamlar grubuna dâhil edilmeleri gerekir. Bu akillerinde kesinlikle adaleti sağlayacak insanlar olması gerekir, sadece bir tarafa ait Akil Adamları olmamalı" diye konuştu.


"Kriter hak ve adalet yerine şan, şöhret olmuştur"
Akil Adamlarda kriterleri hak ve adalet alması gerektiği yerde şan, şöhret olduğunu söyleyen Aslan sözlerini şöyle sonlandırdı, "Akil Adamlarım seçiminde kriterlerin hak ve adalet ekseninde olduğuna inanmıyorum. Daha şan ve şöhret ekseninde olmuştur. Hâlbuki buradaki ölçü hak ve adalet olmalıydı." (Murat Dalgın-İLKHA)
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir