• DOLAR 32.501
  • EURO 34.558
  • ALTIN 2492.259
  • ...
24 İhvan mensubuna daha idam kararı  FİRAVUN YARGISI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

DIŞ HABERLER SERVİSİ 

Mısır’da darbeci Sisi’nin mahkemelerinden yine idam kararı çıktı. Tüm dünyanın gözleri önünde zindanlara attığı Müslümanları idam kararlarıyla hızlıca ortadan kaldırma planlarına hız kesmeden devam eden darbeci sisi ve rejimi aralarında lider kadrodan Muhammed Suveyda'nın da olduğu 24 İhvan mensubuna idam cezası verdi.

Darbeden bu yana muhaliflerin ve darbe karşıtlarının yargılandığı davaların hiç bitmediği Mısır, son dönemde idam kararlarıyla Müslümanların yüreklerini dağlamaya devam ediyor.

ASILSIZ BAHANELER

Devlete ait El-Ahram Gazetesinin haberine göre, Demenhur Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, 16 Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensubu, 2015'te 3 polisin ölmesi ve 39'unun yaralanmasıyla sonuçlanan bir polis otobüsüne yönelik bombalı saldırı suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, 3 polis memurunu kasten öldürmek ve terör örgütünü finanse etmekle suçlanan 16 İhvan mensubunun idam edilmesine hükmetti. İdam cezası verilenler arasında İhvan liderlerinden Muhammed Suveyda'nın da bulunduğu ifade edildi.

Aynı mahkemede görülen bir başka duruşmada ise Aralık 2014'te bir polisin öldürülmesiyle ilgili görülen davada 8 İhvan mensubuna idam cezası verildi.

3 İhvan mensubunun ise vefat ettikleri için haklarındaki dava düşürüldü.

Gazetenin haberinde karara temyiz yolunun açık olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

BİLTACİ VE 11 MÜSLÜMANIN İDAM KARARI

Cunta rejiminin bir önceki idam listesinde ise darbe karşıtlığının sembol ismi olan Şehit Esma Biltaci’nin babası Muhammed Biltaci ve beraberindeki 11 isim bulunuyor.

Aynı davada yargılanan 32 kişinin idam cezası müebbet hapse (25'er yıl hapis) çevrilirken, tutukluyken vefat eden İhvan liderlerinden İsam el-İryan'ın davası düşmüştü.

Verilen idam kararına yönelik tüm dünyadan tepkiler yükselmiş ve verilen bu hatalı karara karşı tüm dünya yetkililerinin olaya el atmak için ellerinden geleni yapmaları istenmişti. Ancak bu çağrıya karşı dünyanın takındığı sessiz tavırdan güç alan darbeci, yeni idam kararları alarak durmayacağını bir kez daha gösterdi.

BUGÜNE KADAR 92 KİŞİ İDAM EDİLDİ

Konuyla ilgili gazetemize ufak bir değerlendirmede bulunan İmdat Vakfı Genel Başkanı hukukçu Dr. Eşref Tevfik 2013 yılında gerçekleşen kanlı darbe esnasında binlerce kişiyi katleden ve on binlerce kişiyi de zindanlara atarak ölümden daha zor bir sürece maruz bırakan darbeci katil Sisi ve cuntasının zulümlerinin boyutunu ortaya koydu. Dr. Tevfik 2013 yılında gerçekleşen darbe sürecinden bu yana yüzlerce kişiye idam kararı veren darbe mahkemelerinin şu ana kadar 92 siyasi tutukluya yönelik idam kararını icra ettiği bilgisini paylaştı.

DARBE SÜRECİ

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından başkent Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye ve Nahda meydanlarında geniş çaplı protestolar düzenlenmiş, meydanlar 14 Ağustos 2013'te güvenlik güçlerinin kanlı müdahalesiyle boşaltılırken darbe karşıtı binlerce kişi katledilmişti. Darbe karşıtı eylemler sırasında binlerce kişi de alıkonmuştu.

Alıkoymalar darbenin ardından da devam etmişti. Darbeden sonraki süreçte Mısır zindanlarındaki siyasi tutukluların sayısı 100 bini geçmişti.

YÜZLERCE İDAM CEZASI

Askeri cunta, 2013’teki darbede katledemediği Müslümanları, daha sonra idam yoluyla ortadan kaldırma planını devreye soktu. Ülke genelinde on binlerce Müslüman alıkonurken birçoğundan uzun bir süre haber alınamadı. İhvan hareketinin önde gelen isimleri ise idama mahkum edildi.

Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi başta olmak üzere 106 kişi hakkında 2015 yılının Mayıs ayında idam cezası verildi. İdam cezası alan sanıklar arasında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi ile Müslüman Kardeşler'in liderlerinden Muhammed Bedii de bulunuyordu. Dünya kamuoyu, darbe sürecinde yaptığı gibi bu olaya da sessiz kaldı.

Mısır tarihinin seçimlerle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Mursi, 17 Haziran 2019'da yargılandığı duruşma salonunda hayatını kaybetti. Mursi'nin hayatını kaybettiği mahkeme salonundaki tanıklar, baygınlık geçiren Mursi'ye 20 dakikadan uzun süre yardım edilmediğini ve ölüme terk edildiğini belirtmişti.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir