• DOLAR 32.377
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2325.606
  • ...
`Kimse aracım kaskoludur diye güvenmesin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Hazine Müsteşarlığının yaptığı düzenleme ile yeniden belirlediği ``Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları`` 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girdi. Yeni uygulama ile şirketler, vatandaşlara dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko olmak üzere 4 tür sigorta hizmeti seçeneği sunacak. Yeni uygulamayı İLKHA`ya değerlendiren Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alparslan, yeni uygulamanın sanıldığının aksine sıkıntılarla dolu olduğunu belirtti.


"Yeni uygulama birçok mağduriyeti beraberinde getiriyor"
Kasko ve sigortaların yeni dönemde birleştiğini ve 4 ana başlıkla hizmet verdiğini belirten Alparslan, "Bu kaskoların kapsamı genişledikçe fiyatlarda artıyor. Sigortacılıkta genel anlamda esnaf kesimi çok büyük zorluklar yaşamaktadır. Sigorta şirketleri kendi aralarında bir tekel oluşturmuşlar ve oluşturdukları tekel içerisinde çok büyük rakamlarla bu işleri yapmaktadırlar. Hâlbuki olması gereken bölgelerdeki insanların kazanç oranına göre sigorta bedellerinin alınması gerekiyor. Biz bunu daha önce de söyledik. Ama bu yıllık olarak yüzde 50`den yüzde 500`lere kadar yasal olarak kasko ya da trafik sigorta bedelleri yükseltiliyor. Bu haksız para gerçekten insanımızın Artık canını acıtmıştır. Özellikle bizim ticari ar açlarımızın bu problemleri had safhadadır" dedi.


"Kimse aracım kaskoludur diye güvenmesin"
Yeni uygulamaya kaza oranı ve performansa göre olacağını aktaran Alparslan, "Şimdi kimse aracım kaskoludur diye güvenmesin. Yangın için kaskonun bu kısmını yatırdığınızda deprem olduğu zaman zarar gören araç kaskodan yararlanamayacaktır. Yani bunların sınıflandırılması doğru bir şey değildir. Bana göre bu biraz daha kapsamlı bir şekilde ele alınıp hem trafik sigortalarında hem de kaskolarda çok daha düzenli indirilmesi taraftarıyım. Bu bizi tatmin etmiyor. Ve bizlere mağduriyet üzerine mağduriyet yaşatıyor. Özellikle de sigorta şirketlerinin elinin güçlendirilmesi sağlanıyor. Bu sayede insanların üzerinde rantlar sağlanıyor" dedi.


"Trafik kazası yapan insanlar mağduriyet yaşayacak"
Trafik kazalarında riskli ve ya risksiz diye bir şey söz konusu olmadığını hatırlatan Alparslan, "Bunlar afakî yaklaşımlardır. Doğru yaklaşımlar değil. Kaza yapan insanlar bundan sonrada mağduriyet üzerine mağduriyet yaşatan bir mantalite var. Adam suçlu olabilir bu adam suçunun cezasını hem malıyla hem canıyla hem de sonraki servetiyle ödemek zorunda kalıyor. Eğer gerçek anlamda mağduriyetlerin kaldırılması düşünülüyorsa burada yapmaları gereken 24 saat çalışan bir aracın geliri ile burada günlük kazancını zar zor elde edebilen esnafın kazancıyla aynı oranda sigorta alınması doğru değildir. Kazanın ne zaman nerede nasıl olacağını kimse bilemez" dedi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Videosu yüklenecek...

Bu haberler de ilginizi çekebilir