• DOLAR 32.559
  • EURO 34.88
  • ALTIN 2424.18
  • ...
​Kavurucu sıcaklık altında saman işçilerinin zorlu mesaisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Yeşerdi köyünde güneşin bunaltıcı sıcak etkisi altında çalışan saman işçileri, yaptıkları işin zorluklarını anlattılar.

Salgın sebebiyle yaşanan işsizlikten dolayı mecburen saman tozu ve yakıcı sıcaklığın verdiği zorluklarla çalışan işçiler, kazançlarının az olduğundan yakınarak emeklerinin karşılığını alamadıklarını vurguladılar.

Salih Polat

Önceki yıla göre işlerde durgunluk olduğunu söyleyen Salih Polat, sarf ettikleri eforun karşılığını alamamaktan dert yanarak "Çok yoruluyoruz, güneşin altında çalışıyoruz ve bu emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Çünkü girdi fiyatlar çok pahalıya mal oluyor. Geçen sene bir kilo samanı 850 kuruşa alıyorken bu yıl bir lira 50 kuruşa alıyoruz. Her şey 2 katı pahalanmış. Makinama aldığım yağ fiyatı tenekesi 170 liradan 500 liraya çıkmış durumda. Benim makinamda 350 litre yağ alıyor. İşimiz zor, kazancımız az." ifadelerini kullandı.

Ozan Sarı

Ülke genelinde artış gösteren işsizlik nedeniyle mecburen yevmiye usulü saman işçiliği yaptığını söyleyen üniversite öğrencisi Ozan Sarı "Ben İngilizce çevirmenliği okumama rağmen salgın sürecinin de getirdiği dezavantaj durumdan ötürü mecburen geçimimi sağlamak için bu tür işlerde çalışmak zorundayım. Sabahtan akşama kadar güneşin altında çalışıyor ve bazı günler eve gitmeyip kırlarda sabahlıyorum." dedi.

İbrahim Sarı

"Çok zahmetli bir işimiz var, herkes bu işi yapamaz"

Yaptıkları işin zorlu şartlarından söz eden İbrahim Sarı "Toz ve duman ile birlikte yaz sıcağının altında çalışıyoruz. Bir memur gelip bizim yaptığımız işi yapamaz. Yevmiyemiz az, giderlerimiz çoktur. Saman pahalı olduğu için satamıyoruz da. Tüm bunlara rağmen mecburen çalışmak zorundayız. Devlet memura yaptığı yardımı bize yapmıyor. Devlet bizlere de yardımcı olsun." şeklinde konuştu.

Yakup Polat 

Yaptıkları işin yaz mevsiminde yapılması gerektiği için bunaltıcı sıcağa maruz kaldıklarını belirten Yakup Polat ise "Bu sıcakta çalışmak zorundayız. Çok zahmetli bir işimiz var, herkes bu işi yapamaz. İş olanakları kısıtlı olduğu için elimizdeki bu imkanları tüm zorluklara rağmen değerlendiriyoruz. Teknolojinin getirdiği kolaylıklardan faydalanıyoruz. 5 kişi bir makinanın başında çalışıyoruz. Mevsim yaz olduğu için ister istemez sıcaktan etkileniyoruz." diye belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir