• DOLAR 32.586
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2415.317
  • ...
“Başörtüsüne anayasal güvence gelecek” iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi, uzun bir süredir kamuoyunun beklentisi olan yeni anayasaya ilişkin çalışmalar yürütüyordu. 128 maddelik yeni anayasa çalışmasında sona doğru gelindiği belirtildi.

 ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINACAK

Cumhuriyet Gazetesinden Selda Güneysu’nun haberine göre, MHP’nin teklifi üzerine cumhurbaşkanı yardımcılarının da seçimle gelmesini sağlayacak maddenin de anayasada olmasa bekleniyor. Anayasada yer alması beklenen en önemli maddelerden birinin de “kamuda başörtüsü serbestisi” olması bekleniyor. Daha önce yönetmelik ile serbest bırakılan başörtüsü serbestisinin böylelikle anayasal güvence altına alınacak.

HÜDA PAR GÜNDEME GETİRMİŞTİ

HÜDA PAR, anayasa değişikliğine ilişkin yaptığı açıklamalarda sıklıkla başörtüsünün anayasal güvence altına alınması gerektiğine vurgu yapılmıştı. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Bu meseleye dini inanç ve değerlerin yanı sıra temel insan hak ve hürriyetleri bağlamında yaklaşılmalı, yaşanan bu kronik sorunun çözümü için başörtüsü ivedilikle anayasal güvence altına alınmalıdır.” İfadelerini kullanmıştı.

YETKİ ALANLARINA DÜZENLEME

Habere göre, Başkanlık kararnameleri ile yasaların yetki alanlarının çatışmamasıyla ilgili de düzenlemeler de AK Parti’nin yeni anayasa çalışmasında yer alıyor. Öte yandan “gensoru” gibi düzenlemelerin de Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un üzerinde çalıştığı Meclis İçtüzüğü’nde değişiklik öngören yasa teklifiyle gündeme geleceğinin altı çiziliyor. Ancak AK Parti, “nöbetçi bakan” uygulamasını da yeni anayasa çalışmasıyla genişletmeyi hedefliyor. Buna göre yeni anayasada bakanların düzenli olarak her hafta milletvekillerinin sorularını yanıtlamasına yönelik bir hükmün yer alacağının altı çiziliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir