• DOLAR 32.548
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2427.683
  • ...
`Türkiye`de her 75 kişiye, bir mayın düşüyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Batman Temsilciliği, Batman İHD, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Batman Tabip Odası, Mazlum Der Batman Şubesi tarafından toplumu mayına karşı bilinçlendirmek amacıyla `Mayınsız bir Türkiye, mayınsız bir dünya!` adlı kitlesel bir basın açıklaması yapıldı.
 
Atatürk Parkı`nda saat 12.30`da Mayınsız Türkiye Girişimi Batman Temsilcisi Hülya Özevin tarafından okunan basın açıklamasında, hiçbir felsefi görüşün, siyasetin ve savaşın her yıl binlerce insanın kara mayınları nedeniyle ölmesini ya da yaralanmasını meşrulaştıramayacağını söyledi.
 
Halen 36 ülkenin Mayın Yasaklama Anlaşması`na karşı direndiğini ifade eden Özevin, halen 4 ülkenin mayın ürettiğini ve 6 ülkedeki devlet dışı silahlı grupların ise mayın kullanmaya devam ettiklerini vurguladı.
 
Özevin, açıklamasının devamında, "Halen tarıma elverişli büyük topraklar ve antik kentler milyonlarca mayının istilası altında bulunuyor. Her gün 12 kişi en sinsi kitle imha silahı olan kara mayınlarının kurbanı oluyor veya yaşamını yitiriyor, ya da sakat kalıyor. Türkiye`nin Mayın Yasaklama Anlaşması`na taraf Devlet olduğu 2004 yılı ile 2011 yılları arasında resmi bilgilere göre bin 205 kişi, yani her üç günde bir kişi kara mayınları nedeniyle ya yaşamını yitirdi, ya da yaralandı. Türkiye nüfusuna göre her 75 kişiye, mayınlı illerin nüfusuna göre ise her 10 kişiye bir mayın düşüyor. Türkiye`de, mayınlar ve savaş artığı patlayıcılar temizlenmedikçe de acılar ve kayıplar sona ermeyecek" şeklinde kullandı.
 
Özevin son olarak, `Bacağını Ödünç Ver` kampanyasını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
 
Açıklamanın ardından sembolik mayınlarla etkinliklerini sürdüren grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
(M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir