• DOLAR 32.381
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2326.93
  • ...
Çağımızın hastalığı: Kanser
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Üniversitesi Konferans Salonunda saat 10.00`da İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Batman Üniversitesi işbirliğiyle, \"Çağımızın Hastalığı: Kanser\" konulu konferans düzenlendi.


Konferansa Dicle Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tahsin Kılıçoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçi, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, sağlık çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Yoğun ilginin gösterildiği konferansa gelen vatandaşlara 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle broşür verildi.

Konferans öncesi stant oluşturan sağlık çalışanları, 30-65 yaşarası tüm kadınlara rahim ağzı kanser taraması, 40-69 yaşarası tüm bayanlara meme kanseri taraması ve 50-70 yaşarası tün vatandaşlara Kolon (kalın bağırsak) taraması hakkında bilgiler verildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Dicle Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan, Türkiye`de 1956 yılından beri 1-7 Nisan tarihleri arasında kanser haftası etkinlikleri olarak kutlandığını söyledi.

Işıkdoğan, Kanser nedir? Önemli bir hastalık mı? Dünyadan ülkemize kanser durumu nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl fark edebiliriz? Sebepleri nelerdir? Tedavisi var mı ve nasıl koruna biliriz? Şeklindeki başlıkları slâyt gösterimi eşliğinde anlattı.


Kanserin önlenebilir bir özelliği var
Kanserin vücuttaki hasarlı olan bir hücrenin herhangi bir nedenle aşırı veya kontrolsüz bir şekilde çoğalan bir hastalık olduğunu ifade eden Işıkdoğan, \"Kanser, aşırı çoğalma ile kalmaz yakın-uzak diğer organ ve dokulara yayılma özelliği nedeniyle ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Kanser, çağımızın en önemli bir sağlık sorunudur. Kanser, Çağımızın en sık rastlanan hastalıklardan biri ve kap-damar hastalıklardan sonra ikinci en çok öldüren hastalıktır. Kanserin önlenebilir bir özelliği de vardır. O yüzden kanser teşisi konulduktan sonra hemen hekim kontrolünde önlem alınmalıdır. Kanser geliştikten sonra tamamen iyileştirme olmayabilir ancak henüz kanser olmadan kanser yapıcı etkenleri erkenden fark edip ortadan kaldırmak gerekiyor\" dedi.

Yaş gruplarına ve coğrafi bölgelere göre kanser hastalıklarının olduğunu vurgulayan Işıkdoğan, \"Her yaş grubunun kendine özgü kanser tipleri vardır. Coğrafi bölgelere göre de kanser tipleri değişebiliyor. Prostat kanseri Batılı illerde sık görülen bazı kanser tipleridir ve doğuya gittikçe bu prostat kanseri azalıyor. Cinsiyete göre kanser değişebiliyor. Erkeklerde görülen kanser ayrı, bayanlarda görülen kanser sıklıkla görülebiliyor. Kadınlarda meme ve rahim kanserleri çok sık görülüyor ve erkeklerde ise prostat ve akciğer kanseri daha sık görülüyor. Kanser sayısında dünyada nerede olacağımıza bakarsak, 2005-2030 yılında kanser nereye gideceği belirtiliyor. 2005 yılında dünyada her yıl 11 milyon yeni kanser vakası teşhis ediliyor ve kanser giderek artan bir hastalık olduğu için 2030`da 27 milyona çıkacak. 2005`te ölüm sayısı 7 milyon ve 2030`da 17 milyona çıkacak. Yaşayan kanserli sayısı 2005`te 25 milyon ve dünya genelinde 2030`da bu sayı 75 milyona çıkacak\" ifadelerini kullandı.


Işıkdoğan, kanserin Türkiye`de önemli ölüm nedenlerinden biri olduğunun altını çizerek ülkede her yıl yaklaşık 120-150 bin yeni kanser hastası teşhisi konulduğuna dikkat çekti ve kanser hastalığına yakalanmadan önce düzenli olarak doktor kontrollerinin yapılması gerektiğini söyledi. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir