• DOLAR 32.332
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2280.134
  • ...
Sağlık-Sen zam taleplerini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur-Sen Genel Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına, Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcılarının yanı sıra teşkilat üyeleri ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Aynı dakikalarda, Sağlık-Sen şube başkanları da ülke genelinde düzenledikleri basın toplantılarıyla, çalışanların beklenti ve taleplerini dile getirerek sunulan teklifleri kamuoyuyla paylaştı.  

Ankara’daki basın toplantısında konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 3 milyon kamu çalışanı ve 2 milyon kamu emeklisinin gözünün toplu sözleşme masasında olduğunu kaydetti. Durmuş, bedel ödeyen, can kurtarmak için can veren, gecesini gündüzüne katan, yıllardan beri mali, özlük ve sosyal haklar noktasında görmezden gelinen 1 milyon sağlık ve sosyal hizmet çalışanının gözü  kulağının çok daha yüksek bir şekilde bu masada olduğunu dile getirdi.

Durmuş, "Sağlık-Sen olarak, onlardan almış olduğumuz güçle, yetkili sendika olarak masadaki yerimizi alarak, sorunların çözümü, haklı taleplerin kabul görmesi için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz." dedi.

"Talep ve beklentilerin acilen karşılanması gerekir"

Sağlık çalışanlarının yıllardır çözüm bekleyen ve pandemi süreciyle de adeta bellerini büken pek çok sorunu olduğunu hatırlatan Durmuş, şu ifadeleri kullandı:

Açıkça söylemek gerekirse, pandemi sürecinde herkesin bir defa daha farkına vardığı güçlü sağlık sistemini, çalışanlarının kangren hale gelen sorunlarıyla yarınlara taşımak mümkün değildir.

Şu gerçeği başta siyasi irade olmak üzere herkesin kabul etmesi gerekir; kurumları ve sistemleri ayakta tutan ne modern binalardır ne de teknolojik donanımlardır. Kurumlara ve sistemlere vatandaşa hizmet noktasında can veren, fedakar çalışanlardır.

O halde bu çalışanların sorunlarının tez elden çözülmesi gerekir. Haklı talep ve beklentilerinin acilen karşılanması gerekir. Öbür türlü fedakarlığın, adanmışlığın, kahramanlığın bir yere kadar olduğu unutulmamalıdır.

"Vakit hakları ödeme vakti"

Hemşiresinden doktoruna, teknisyeninden 112 çalışanına kadar tüm sağlık çalışanlarının üstüne düşen görevi hakkıyla yaptığını ve yapmaya da devam ettiğini dile getiren Durmuş, "O halde vakit, son iki yıldır hemen herkesin ‘hakları ödenmez’ dedikleri sağlık çalışanlarına haklarını ödeme vakti. Artık sorunlarını kökten çözme vakti. Toplu sözleşme masasını, çözümün parçasına dönüştürme vakti." diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının hakkını teslim etmek; mali, özlük ve sosyal haklarındaki sorunları ortadan kaldırmak için daha fazla beklemeye gerek olmadığını ifade eden Durmuş, sözlerine şöyle devam etti:

Salgın tehlikesi ortadan kalkmış değil. Sağlık çalışanlarının yüklerini hafifletmek, yüzlerini güldürmek kamu idaresinin sorumluluğundadır. Çalışan memnunsa, huzur ve refah endişesi taşımıyorsa, ücret adaletsizliği yaşamıyorsa, iş güvencesi tamsa, ağır iş yükü altında ezilmiyorsa, aile bütünlüğü koruma altındaysa hem verilen hizmet çok daha sağlıklı olur hem de hizmet alanlar yani hastalar memnun olur. Tüm bu nedenlerle de pazartesi başlayacak Toplu Sözleşme görüşmelerini bir fırsat olarak görüyoruz.

Sağlık çalışanlarının takdire, teşekküre ve alkışa doyduğunu belirten Durmuş, artık icraat beklendiğini ve sorunların çözüme kavuşmasının zorunluğu olduğunu kaydetti. 

81 maddelik teklif paketi sunuldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına tekliflerini sunduklarını bildiren Durmuş, tüm maddelerin kabul görmesi için masada mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

Konuşmasında, Memur-Sen olarak 2022 yılı için yüzde 21, 2023 yılı için yüzde 17 zam talebini yineleyen Durmuş, her yıl için yüzde 3 refah payı, geçen yılların kayıplarını telafi edebilmek adına da 600 TL seyyanen zam ve bayram ikramiyesi tekliflerinde bulunduklarını kaydetti.

Durmuş, bunlara ilave olarak sağlık çalışanlarını konu alan tekliflerinin bazılarını da şu şekilde  sıraladı:

"Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek ödemeleri en az %40 oranında artırılmalı ya da özel hizmet tazminatları 40 puan artırılmalı.

Nöbet ücretleri en az yüzde 50 oranında arttırılmalı!

4/b süresiz sözleşmeli personeller ile vekil ebe/hemşireler ve kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları 3+1 statüsüne geçirilmeli. 3 yılını dolduranlar kadroya alınmalı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda çalışanların, sosyal hizmet tazminatının kapsamı genişletilerek oranı 50 puana çıkarılmalı!

Genel İdari ve Yardımcı Hizmetler sınıfı için döner sermaye tavan oranları %20 arttırılmalı!

Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf tutulmalı!

Gelir vergisi ’i aşmamalı.

Tüm sağlık çalışanlarına 2022 yılı için 500 TL, 2023 yılı için 650 TL giyecek yardımı verilmeli!

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları düzenli olarak yapılmalı!

Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılmalı, mevcut personel genel idari hizmetler sınıfına aktarılmalı.

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları kamu sosyal tesislerinden ve toplu ulaşımdan %50 indirimli yararlanmalı!

İcap nöbeti tutanların icap nöbet ücretleri ödenmeli!

Üniversite hastanesi çalışanlarına mazeret tayini (eş durumu, sağlık, can güvenliği) ve becayiş hakkı

Geçici görev yolluk ücretleri artırılmalı.

Adli Tıp Kurumu çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı ödenmeli!

Ebelere de hemşireler gibi aile danışmanlığı, işyeri hemşireliği gibi sertifika programlarına katılabilme hakkı verilmeli.

657 sayılı devlet memurları kanunundan "yardımcı sağlık hizmetleri" kavramı çıkartılmalı." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir