• DOLAR 32.514
  • EURO 34.573
  • ALTIN 2490.27
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman merkezde çiftçilik yapan Aslan Ailesi, 3 ay önce 5 dönüm üzerinde ektikleri tütünü toplamaya ve kurutmaya başladı.

Kentin aşırı sıcaklarına rağmen tütün ekimine yıllar sonra tekrar başladıklarını belirten İskender Aslan, 5 çocuğu ile beraber geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Yıllar sonra geçim sıkıntısından dolayı tekrar baba ve dede mesleği olan tütün yetiştirmeye başladıklarını söyleyen çiftçi Aslan, "Önceki yıllarda köyümüzde 20 yıl tütün ekiyorduk sonra 10 yıl ara verdik ve Batman’a yerleştik. Geçinmek çok zor olduğu için tekrar tütün ekmeye başladık. 5 çocuğum var, onlar ile beraber ektiğimiz 5 dönümlük tütün tarlasında çalışıyoruz. Esas mesleğimiz tütündür. Biz bu mesleği baba ve dedemizden öğrendik. Piyasada iş olmadığı için yıllar sonra eski mesleğimize tekrar başladık. Ailemizin geçimini bu tarla ile yapıyoruz." şeklinde konuştu.

"Ektiğimiz tütün bizim bir yıllık geçim kaynağımız"

Ailesi ile birlikte tütün tarlasında çalışan Mahmut Aslan ise şunları söyledi: "Tütün ile uğraşarak geçimimizi sağlıyoruz. İş bulamadığım için işsizlikten mecburen ailemize yardım ediyoruz. Tütün ekimine yıllardır ara vermiştik. Geçinmek gittikçe zorlaştığı için tekrar tütün ekmeye başladık. Tütünü 3 ay önce tarlaya ektik. Tütün yaprakları olgunlaşınca kesim yapıyoruz. Kesim yaptıktan sonra burada tek tek ip ile bağlıyoruz. Sonra hazırladığımız yerde kuruması için asıyoruz. Bir hafta 10 gün içinde tütün yaprakları kuruyor. Kuruduktan sonra balyalara koyup satıyoruz. Oradan gelen parayla bir yıl geçinmeye çalışıyoruz."

"Piyasada emeğimizin karşılığını alamıyoruz"

İş bulamadığı için tütün ekmeye başladıklarını söyleyen Aslan, "Kendimize iş bulsaydık tütün ekmezdik. İş bulduğumuzda da hakkımızı alamıyoruz. Asgari ücret 3 bin TL kadardır fakat bir yerde çalışmaya başlayınca 1500 ile 2 bin lira arasında ücret teklif ediyorlar. Piyasada hak ettiğimiz emeğin karşılığını alamadığımız için biz de kendi işimizi yapıyoruz. Tütün ekmek ne kadar zor olsa da kendi işimizdir." diye konuştu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız