• DOLAR 32.343
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2307.58
  • ...
Bakan Koca: "Hastanede yatan hastalarımızın yüzde 95'i aşısı tamamlanmamış kişiler"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şu an aktif vakaların yaklaşık yüzde 87'sinin aşısı tamamlanmamış kişilerden oluştuğunu vurgulayan Koca, "Birinci önceliğimiz, tüm vatandaşlarımızın sorumluluk alarak, sorumlu birey olarak tedbirlerini alması ve aşı olarak topluma karşı ödevini yerine getirmesidir." dedi.

Tedbirlere dikkatin çok azaldığını üzülerek gördüklerinin altını çizen Koca, etkisini bugünlerde yaşadıklarını söyledi.

Koca, "Unutmayalım ki en az iki doz aşı olmadan ve üzerinden belirli bir süre geçmeden bağışıklık elde edilmiyor. Birinci doz aşısını olmuş vatandaşlarımız henüz bağışıklık kazanmadan virüsle karşılaştıklarında hastalığa yakalanabiliyorlar. Benzer şekilde iki doz aşı olmuş kişiler için de üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra aşıların etkinliği azalıyor ve bu durum da hastalığa yakalanma riski ortaya çıkıyor. Bunlar, aşı programının başarıya ulaşmasının önündeki en önemli risk faktörleridir." dedi.

"Bağışıklık sağlanmadan yapacağımız her tedbirsizlik, bizi bu istemediğimiz sınıra yaklaştırır"

Kısıtlı günlere bir daha dönmek istemediklerini dile getiren Koca, "Salgını aşı ile durdurmaya çalışırken artan vaka sayılarının unutmak istediğimiz, bir daha dönmek istemediğimiz yakın geçmişteki kısıtlamalarla dolu hayatımıza dönmek. Kısıtlama uygulanan dönemler salgının sosyal hayatımızı en çok etkilediği, insani ihtiyaçların bile özel planlamalar gerektirdiği günlerdi. Kısıtlama günlerine geri dönmeyi hiçbirimiz hiçbir surette tekrar yaşamak istemeyiz. Buna mecbur kalacağımız bir seyir şu an için yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez. Bağışıklık sağlanmadan yapacağımız her tedbirsizlik, bizi bu istemediğimiz sınıra yaklaştırır. Bu kısır döngüden kurtulmanın tek yolu aşı ile bağışıklık elde edene kadar tedbirlere uymaktır." ifadesini kullandı.

"Salgın yönetimi açısından aşıların etki süresi ve etkinliği son derece önemli." diyen Koca, tüm sağlık alt yapısını dijital olarak yönetebilen bir ülke olduklarını ifade etti.

"Hastanede yatan hastalarımızın yüzde 95'i de aşısı tamamlanmamış kişiler"

Hastanede yatan hastaların yüzde 95'i aşısı tamamlanmayan kilerden oluştuğunu hatırlatan Koca, "Şu an aktif vakalarımızın yaklaşık yüzde 87'si aşısı tamamlanmamış kişiler. Mevcut aktif vakalar içinde tam aşılı olup hastalığa yakalananların oranı yüzde 5'den az. Hastanede yatan hastalarımızın yüzde 95'i de aşısı tamamlanmamış kişiler. Bir başka önemli ön değerlendirmemiz de aşıların etki süresi ile ilgili. Aşı programımız ile birlikte aktif vakalar içinde 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın oranı dramatik şekilde azalmıştı. Ancak aşılamanın üzerinden 4-5 ay geçtikten sonra bu yaş gurubunun aktif vakalar içindeki oranı artmaya başladı. Bunu görür görmez 3'üncü doz uyarısında bulunduk ve 50 yaş üzeri vatandaşlarımızın 3'üncü doz aşılarını olmalarını sağlayan programı başlattık. Bunu bizden daha erken fark eden ve uygulayan olmadı. Ancak hali hazırda bu durumda aşı olması gereken 9 milyona yakın vatandaşımız aşı olmayı bekliyor. Bu vatandaşlarımızı korunmak için bir an evvel 3'üncü doz aşılarını olmaya davet ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir