• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2310.411
  • ...
İkinci el araç piyasasında bayram sonrası durum ne
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurban Bayramı ve öncesindeki kısıtlamalar ile kapanmalar nedeniyle sıkıntılı günler geçiren ikinci el otomobil sektörü, yaz mevsiminin gelmesi ve okulların tatil olmasıyla umutla bekledikleri hareketliliği bulamadıklarını belirtti.

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ikinci el otomobil alım satımında hareketlilik bekleyen Batmanlı oto galericiler, yaklaşık 5 aydır hem iş yapamadıklarını hem de piyasada araç bulamadıklarını ifade etti.

 

Kimi sektör temsilcileri ise ikinci el araç piyasasındaki dalgalanmalar nedeniyle artık piyasada neler olacağını kestiremediklerini dile getirdi.

İkinci el araç fiyatları yüksek olduğundan araç alım satımı yapamadıklarını belirten Batman Auto Store Derneği Başkanı Hasan Gönkek, ikinci el araç piyasasının büyük bir sıkıntı içinde olduğunu söyledi.

Batman Auto Store Derneği Başkanı Hasan Gönkek

"Araç piyasası durma noktasına gelmiş durumda"

İkinci el araç piyasasının son 5 aydır durma noktasına geldiğini söyleyen Gönkek, "İkinci el araba piyasası son 5-6 aydır bayağı sıkıntılı. Otomotiv sektörü son iki yıldır pandeminin etkisiyle inişli çıkışlı oldu. Bu nedenden dolayı araç fiyatları yüzde 300'e yakın katlanarak yükseldi. 100 bin liralık arabalar 300 bin lirayı bulmuş durumda. Son 5 aydır da araç piyasası durma noktasına gelmiş durumda. Sattığımız araçların yerine başka araç alamıyoruz." şeklinde konuştu.

"5 aydır alım satım yok"

Batman Auto Store Sitesinde 135 galerici esnafının olduğu belirten Gönkek, "Sitemizde 135 galerici esnafımız var. Son 5 aydır hem iş yok hem de piyasada araç bulmakta çok zorlanıyoruz. Piyasada parası olan birçok kişi ise parasını sanal paraya yatırmış durumda. Piyasada gayri resmi olarak ikinci el araç alım satımı yapanlara maalesef herhangi bir kısıtla yapıldığını göremedik. Piyasada her kesimden insanlar alım satım yapabiliyor. Bunun önünü almak için yetkililerden ikinci el otomotiv sektöründe denetim yapmalarını istiyoruz." diye konuştu.  

"Bayramdan sonra beklediğimizi bulamadık"

"Her yıl bayramlardan ve okulların tatil olmasından sonra ikinci el araç piyasasında canlılık başlardı." diyen Gönkek, Kurban Bayramı'ndan sonra bekledikleri hareketliliği bulamadıklarını söyledi.

Gönkek, "Önceki yıllarda bayram olunca piyasamız açılır, alım satımlarımız çok iyi olurdu. Bayramdan bir hafta önce işlerimizde biraz kıpırdama oldu ama şu anda işlerimiz tamamen durmuş durumda. Tatilden dönenler de araçlarını satmaya başladı ama fiyatları çok yüksek veriliyor. Yetkililerden isteğimiz; otomotiv sektörüne bir kontrol mekanizması kurmalarıdır." dedi.

Selami Akıcı

"Piyasada araç bulamıyoruz"

İkici el araç piyasasında anlam veremedikleri bir dengesizlik olduğunu ifade eden galerici esnafı Selami Akıcı ise şunları söyledi:

Araç fiyatları kısa sürede 3 katın üstüne çıkmış durumda. Şu anda hem talep yok hem de piyasada araç bulamıyoruz. Aldığımız aracı da satamıyoruz. Kurban Bayramı'ndan sonra piyasamız açılır diye umutla bekliyorduk. Maalesef beklediğimiz canlılık olmadı. Galeri sektörümüz ölmüş durumda. Daha önce 200 bin liraya aldığımız araç şu anda 450 bin civarında. Galericiler olarak çok zorluk çekiyoruz.

"Artık piyasayı kestiremiyoruz"

"Galerici sitesinde in cin top oynuyor." diyen Akıcı, "Müşteri de yok, talep de yok. Bizler de ne yapacağımızı bilemiyoruz. Araç alalım mı almayalım mı? Kararsız kalmış durumdayız. Piyasada öyle bir dengesizlik var ki şu anda 150 bin liraya aldığın araç bir ay sonra 120 bin liraya gelebiliyor. Aracı sattıktan 20 gün sonra bir bakıyorsun fiyatı tekrar yükseliyor. Artık piyasayı kestiremiyoruz. Düzenli bir piyasa olursa bizler de ne iş yapacağımızı biliriz. Bu yüzden yetkilerden araç piyasasında bir düzenleme yapmalarını istiyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir