• DOLAR 32.596
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2495.215
  • ...
CHP'nin Afganistan şartı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çeviköz; "Türk Silahlı Kuvvetleri Afganistan'da herhangi bir görev sürdürecekse bunun için her şeyden önce Afgan Merkezi Hükümeti ile Taliban'ın ortak şekilde Türkiye'yi bu göreve davet etmesi gerekir." dedi. 

Hükümetin Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanmasına talip olduğunu açıkladığını hatırlatan Çeviköz, şöyle devam etti: "İktidar, mevcut Afganistan tezkeresiyle alınan yetkinin geçerli olduğu izlenimini yaratmaya çalışmakta. Oysa bu yaklaşım, gerçeği yansıtmamaktadır. Bugünkü koşullarda NATO misyonlarının sona erdiği, bu görevlere katkı sağlayan askeri unsurların çekildiği Afganistan'da, Türkiye'nin askeri bir görev sürdürmesi için gerekli meşruiyet zemini ortadan kalkmıştır. Böyle bir meşruiyetin bulunmadığı bir ortamda askeri varlığımızın Afganistan'da sürdürülmesi için ısrar etmek çok ciddi riskler ve tehlikeler içermektedir. İktidar, öyle anlaşılıyor ki, ABD'nin görünürde Afganistan'dan çekilme kararıyla birlikte ülkemizi çok tehlikeli sorumlulukların altına sokmak ve Mehmetçiklerimizi ateşe atacak hamlelerde bulunmak istemektedir. Biz buna razı değiliz."

Taliban Sözcüsünün, Afganistan'da kalmaları durumunda Türkiye'yi işgalci güç sayacakları uyarısını, iktidarın "iletişim kazası" olarak değerlendirdiğini ve Türkiye'ye yönelik tehditlere cevap veremediğini öne süren Çeviköz, "Taliban'ın Türkiye aleyhine yaptığı açıklamaya gerekli tepkiyi gösteremeyen iktidar mensuplarının askerlerimizi Taliban'a karşı nasıl koruyacağı büyük bir soru işaretidir. İktidara bu konudaki yanlışından dönmesi için çağrıda bulunuyoruz." diye konuştu.

Çeviköz, Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin çekilmesiyle Afganistan'dan başlaması beklenen yeni göç dalgasıyla ilgili Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un, "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa herkesin Almanya ya da İsveç'e gelmesindense Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum." ifadelerini esefle karşıladıklarını söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir