• DOLAR 32.83
  • EURO 35.458
  • ALTIN 2520.938
  • ...
Tarihte Bugün: 28 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1808: Osmanlı Padişahı Üçüncü Selim, İstanbul’da Dördüncü Mustafa’nın emriyle boğularak öldürüldü ve İkinci Mahmud tahta çıkarıldı. Çözümü batı tarzı yenilikler yapmada arayan İkinci Mahmud, devletin yenilik yapmasını engelleyen, ikide bir kazan kaldırarak isyan eden, kurdukları entrikalarla devlet yönetimini zayıflatan Yeniçeri Ocağı’nı kaldırmış; bu olay tarihe “Vakayı Hayriye” yani “hayırlı olay” olarak geçmiştir. Ancak İkinci Mahmud, Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu durumdan salt batı taklitçiliğiyle kurtulabileceğine inandığı için bütün yeniliklerde batıyı örnek almıştır. (Osmanlı padişahı 3.Selim boğularak öldürüldü)

1914: Avusturya, Sırbistan’a resmen savaş ilan etti ve 1. Dünya Savaşı başladı. Birinci Dünya Savaşı, 20’nci yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaştan birincisi olup, dünya milletlerinin çoğunun yer aldığı ve 1918’e kadar süren küresel bir askeri çatışmadır. Avrupa’da başlayan savaş, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılması ve diğer kıtalardaki sömürgelere de yayılması nedeniyle Dünya Savaşı ve Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. (1. Dünya Savaşı başladı)

1943: İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz hava kuvvetlerinin Hamburg’u bombalaması sonucu çıkan yangınlarda 42 bin Alman sivil öldü. Hamburg harabeye döndü. (İngiliz hava kuvvetleri Hamburg’u bombaladı; 42 bin ölü)

1976: Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tangshan (Tangşan) Bölgesi’nde meydana gelen 8,2 şiddetindeki depremde 242 bin 769 kişi öldü; 164 bin 851 kişi yaralandı. (Çin’de deprem; 242 bin 769 ölü)

2002: TÜPRAŞ yakınındaki Akçagaz Dolum Tesisleri'nde yangın çıktı. 2,5 saatte kontrol altına alınabilen yangın, 3 trilyon lira zarara yol açtı. (TÜPRAŞ’ta yangın: 3 trilyon lira zarar)

Bu haberler de ilginizi çekebilir