• DOLAR 32.548
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2427.683
  • ...
Tarihte Bugün: 27 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

27 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1302: Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu arasındaki Koyunhisar Savaşı, Osman Gazi’nin zaferiyle sonuçlandı. Bu savaş, Osmanlı ile Bizans arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır. Osmanlıların İzmit’e yaklaşmalarından korkuya kapılan Bizans tekfurlarının, aralarında anlaşarak 2000 kişilik bir orduyla Osmanlı Beyliği’ne saldırması sonucu savaş patlak vermiştir. Osmanlı’nın bu savaşı kazanması Osman Bey’in ününe ün katmış ve Anadolu’nun her yerinden gelen insanlar Osmanlı’nın yanında yer alarak, Beyliği güçlendirmiştir. (Koyunhisar Savaşı yapıldı)

1979: Zonguldak ve Mersin’de yağ bulamayan ev kadınları gösteri yaptı. Süleyman Demirel’li, Ecevit’li yılların fukara Türkiye’sinde manzara böyleydi. Tüm temel ihtiyaç maddeleri karaborsaya düşmüş ve sıradan kişiler açısından bu maddelere ulaşmak imkânsız hale gelmişti. ( Yağ bulamayan ev kadınları gösteri yaptı)

1980: İran-Irak Savaşı başladı. Savaş, yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, 150 milyar dolar maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açmıştır. Irak’ın zaferleri ile başlayan savaş, İran’ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve galibi olmadan sonuçlanmıştır.  (İran-Irak Savaşı başladı)

2002: Ukrayna'da hava gösterisi sırasında bir savaş uçağının düşmesi sonucu izleyicilerden 77 kişi hayatını kaybetti… (Savaş uçağı izleyicilerin üzerine düştü)

2013: Mısır’da cunta güçleri, baltacıların da desteğiyle Rabiatu’l Adeviyye Meydanı’ndaki darbe karşıtı göstericilere keskin nişancılarla ateş açtı, gaz bombasıyla saldırdı. Saldırı sonucu 220 kişi şehid oldu, 5 bin civarında kişi de yaralandı. Hastane yetkilileri, yaralılardan 300’ünün polisin kullandığı gerçek mermiyle başından ya da göğsünden vurulduğunu belirtti. İhvan kaynaklarına göre, katliam talimatı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldi.

Müslüman Kardeşler’in önde gelen isimlerinden İsam El İryan, ne olursa olsun kimsenin darbeyi kabullendiremeyeceğini söyledi. (Adeviye Meydanı’nda katliam)

2016:  TSK tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, 15 Temmuz’daki Darbe Girişimi’ne 8 bin 651 askeri personel katıldı. Bu sayı, TSK’nın personel mevcudunun yüzde 1, 5’ine tekabül ederken, Darbe Girişimi’nde TSK’ya ait 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank ve 3 geminin kullanıldığı belirlendi. (TSK’dan 15 Temmuz açıklaması)

 2018: Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan Bangsamoro Temel Yasasını onayladı. (Moro Müslümanlarına özerklik)

Bu haberler de ilginizi çekebilir