• DOLAR 32.578
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2426.01
  • ...
BM, Afgan sivil ölümlerinin yüzde 47 arttığını söyledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM'nin Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), Ocak ve Haziran ayları arasında 1.659'u ölüm olmak üzere 5.183 sivil zayiatı belgelediğini bildirdi. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 arttı.

Rakamlar, ABD Başkanı Joe Biden'in Amerikan birliklerinin Eylül ayına kadar çekileceğini ve ülkedeki 20 yıllık yabancı askeri varlığın sona ereceğini açıklamasının ardından, Mayıs ve Haziran aylarında yoğun çatışmaların başlamasıyla Afgan sivillerin durumunun vahim olduğunun altını çizdi.

BM genel sekreterinin Afganistan özel temsilcisi Deborah Lyons, “Taliban ve Afgan liderlerini, çatışmanın korkunç ve ürpertici gidişatına ve siviller üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat etmeye çağırıyorum” dedi.

Rapora eşlik eden UNAMA açıklamasında Lyons, "Rapor, artan şiddet durdurulmazsa bu yıl eşi görülmemiş sayıda Afgan sivilin yok olacağına ve sakat kalacağına dair açık bir uyarı veriyor" dedi.

BM, "şiddette belirgin bir azalma" olmadan ülkenin 2021'de tek bir yıl içinde şimdiye kadarki en yüksek sivil zayiatı kaydetme yolunda olduğu konusunda uyardı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir