• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
Tunus Meclis Başkanı Gannuşi: Cumhurbaşkanı Said'in kararları bir darbedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, parlamentonun çalışmalarının dondurulduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığını duyurdu.

Said ayrıca, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını söyledi.

Said, bu önlemlerin anayasayı ve halkın çıkarlarını korumak için gerekli olduğunu savundu.

Said, bu kararları başbakan ve meclis başkanıyla 'istişare' halinde aldığını belirterek, ülkede toplumsal barış geri gelene kadar başka kararlar alacağını da sözlerine ekledi.

Tunus Cumhurbaşkanlığından daha sonra yapılan açıklamada, cumhurbaşkanının parlamentoyu 30 gün süreyle askıya aldığı duyuruldu.

Gannuşi: Bu bir darbedir

Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Gannuşi, Tunus Cumhurbaşkanı Said'in bu kararlarına tepki gösterdi.

Gannuşi, Said'i "devrime ve anayasaya karşı bir darbe" yapmakla suçladı, Nahda Hareketi ve Tunus halkının devrimi koruyacağını kaydetti.

Gazetecilere açıklama yapan Gannuşi, "Cumhurbaşkanı Said'in kararları ülkedeki anayasaya, devrime ve özgürlüklere karşı bir darbedir." dedi.

Parlamentonun olağanüstü hal nedeniyle daimi oturumda olduğunu ve normal şekilde çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Gannuşi, Anayasanın; Temsilciler Meclisi'nin daimi oturumda olmasını gerektirdiğini ve hükümetin feshedilmesini engellediğini hatırlattı.

"Kararlar geri alınmalı"

Gannuşi, Cumhurbaşkanının aldığı kararların anayasaya karşı bir darbe olduğunu, sadece anayasa çerçevesinde önlem alınması konusunda cumhurbaşkanının kendisiyle "istişare" ettiğini açıkladı.

Gannuşi, Tunus'un karanlık ve tiranlık dönemine dönmemesi için bu kararların geri alınması çağrısında bulundu.

Gannuşi, "Halkı, demokrasiyi yeniden kurmak için barışçıl bir mücadele vermeye çağırıyoruz." dedi.

Riyad Şuaybi: Tam teşekküllü bir darbe

Nahda Hareketinin liderinin siyasi danışmanı Riyad Şuaybi, Said'in kararlarının "tam teşekküllü bir darbe" olduğunu vurgulayarak, kararların hiçbir değerinin olmadığını ve anayasal kurumların hâlâ yürürlükte olduğunu kaydetti.

Aynı şekilde Haysiyet Koalisyonu başkanı Seyfeddin Mahluf da "Bugün Tunus'ta yaşananlar bir darbedir ve içeride ve dışarıda reddedilmelidir." dedi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Said'in bu kararlarına destekleyen taraftarlarını, Tunus ve diğer şehirlerdeki Nahda hareketinin karargahı önünde toplandığı, polisin göstericileri dağıttığı belirtildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir