• DOLAR 32.372
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Gazeteler ekonomik sorunlarla boğuşuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mesajında gazetecilerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çeken Ay, basın ve yayın kuruluşlarının yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı”nı buruk bir şekilde kutladıklarını belirtti.

Ay, 1908 yılında Türkiye basınında sansürün kaldırılmasının basın tarihi için en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi.

Ay, bağımsız ve tarafsız basının önemine işaret ederek, “Haber alma ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı olan bağımsız ve tarafsız basın, aynı zamanda demokrasinin gelişmesini de sağlayan bir aydınlanma aracıdır.” dedi. 

Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazetelerin sansür memurlarının kontrol ve denetiminden sonra yayınlandığını hatırlatan Ay, “24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verildi. Bu nedenle de 24 Temmuz tarihi ‘Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü’ olarak kutlanıyor. Sansürün kaldırılması Türk basınının gelişmesi bakımından en önemli dönüm noktasıdır. Bağımsız ve tarafsız basının varlığı, toplumun bilinçlenmesinin ve demokrasinin gelişmesinin en önemli koşulları arasında bulunmaktadır.” diye konuştu. 

24 Temmuz’u buruk şekilde kutluyoruz

Her türlü sansürün son bulduğu, gazetecilerin mesleklerini özgürce yaptığı günleri dileyen Ay, “Tüm meslektaşlarımın Basın Bayramını kutluyorum. Ancak günümüzde basınımızın yaşadığı sıkıntılar nedeniyle 24 Temmuz'u buruk bir şekilde kutluyoruz. Bugün 113 yıl önceki sansürden bahsetmek mümkün olmasa da özellikle ekonomik sorunlardan dolayı uygulanan otosansür, mesleğimizin en ciddi sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Artan maliyetler ve azalan gelirler nedeniyle basınımız zorlu bir süreçten geçmektedir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir