• DOLAR 32.591
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2514.727
  • ...
`İmar Kanunu`nda önemli değişiklikler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı ve önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek olan "İmar Kanunu", bir evi birden fazla kişiye satan ve proje üzerinde değişiklik yapan müteahhitlere ağır yaptırımlar getiriyor.

Taslağa göre, halkın aldığı evin kapı numarası bile değişmeyecek. Evin net alanı ile uyuşmayan maket ya da broşür hazırlayan, bunu internette duyuran yapı sahibine idari para cezası verilecek. Müteahhitlerin yetki belgesi bile iptal edilebilecek.

Taslakta, konut alıcısı ve müteahhit arasındaki ilişki disiplin altına alınması, ilk defa net ve brüt alan tanımlarının konulacağı ve bu kapsamda müteahhitlere de, projelerinde net alanı ve brüt alanı açıkça belirtme zorunluluğunun getirileceği ifade ediliyor.

Yeni taslağa göre, daireyi satan müteahhit ve daireyi alan mülk sahibi ruhsat eki onaylı mimari projeyi karşılıklı olarak imzalayacakları, bu sayede müteahhidin ne sattığını, halkın da ne aldığını bileceği, projede imza sonrası değişiklik yapılmasının da engelleneceği ve bina projelerinde dairelerin kapı numarasının bile değişmeyeceği belirtiliyor.

Taslakta aynı bağımsız bölümü birden fazla kişiye satan kişilere de ceza verilmesi, arazi sahibi ile yaptığı kat karşılığı satış vaadi sözleşmesindeki hükümlere aykırı olarak yetkisinin olmadığı bağımsız bölümleri parsel sahibinin izni olmaksızın satan müteahhidin cezalandırılması öngörülüyor.

Söz konusu idari para cezaları, yapı sahibine ve yatırımcıya, proje bedelinin çeşitli yüzdeleri oranında uygulanacak.

Taslak, usulsüz satış yapan yapı müteahhitlerinin bir yıla kadar yetki belgesinin iptalini de öngörüyor.                                      (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir