• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, "Para Politikaları" konulu bir konferans düzenledi. İş adamlarının yoğun ilgi gösterdiği konferansta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da bir sunum yaptı.

Konuşmasında güvene vurgu yapan Başçı, "Ekonomide yük para politikasının üzerindedir. İstediğiniz kadar para basın. İş adamı geleceğe güvenle bakmıyorsa, yatırım yapmıyor, tüketici de harcamıyor. Aslında ekonomiye güven enjekte etmek lazım. Para enjekte etmek yetmiyor" dedi.

Yavaş büyüme ortamının sürdüğünü ve hala bazı ülkelerden çok olumlu sinyaller gelmediğini belirten Başçı, "Türkiye için doğru ekonomik politika bileşimi düşük faiz, dengeli büyümedir" şeklinde konuştu.

Dengeli büyümenin iç denge olan fiyat istikrarını ve dış denge olan ödemeler dengesini gözeterek, büyüme anlamına geldiğine işaret eden Başçı, "2012 dengelenme yılıydı, 2013 dengeli büyüme yılı olacak. Yurtiçi nihai talep 2013 yılının ilk çeyreğinde toparlanmaya başladı. Ç2012 yılına bir dengelenme yılı adını veriyoruz. Bunun yan etkisi olarak büyüme biraz yavaşladı, doğru. Çünkü nihai yurtiçi talep büyümeye katkı vermedi. Bunun faydasını 2013, 2014 ve 2015 yıllarında göreceğiz`` ifadelerini kullandı.


Gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimlerinin yapıldığını hatırlatan Başçı, "Gelişmekte olan ülkeler toparlandıkları halde faizleri artırmadı. Şimdi Avrupa kaynaklı bir yavaşlama ile karşı karşıya olduğumuzdan dolayı onlar da faizi indirmeye başladı. 2009`da aşağı yukarı bütün ülkeler bütçe dengelerini bozdular. Almanya`ya göre Portekiz`de bozulma var. Avrupa`nın güvenli limanı olarak Almanya kalmış durumda. Almanya`da denk bütçe kuralı anayasaya yazıldı. Denk bütçeye doğru ilerliyorlar. Almanya, güven yoluyla faiz düşürmeyi başarmış oluyor" dedi.

Kamu borç yükünde ortalama bir yerde olduklarına dikkat çeken Başçı, "Kamu borç yükü ne kadar yüksekse, büyüme o kadar düşük oluyor. Maliye politikasında güven, mali teşvikten daha değerli olabilir. Mali disiplin büyümenin gazıdır, motorudur. İkinci parasal genişlemede paranın haddinden fazla değerlenmesini engelledik. Kendimize has bir politika izledik. Aşağı yönlü esneklik verelim. TL`nin üzerindeki aşırı değerlenme baskısını engelledik. Döviz kurunun istikrar kazanmasını sağladık" şeklinde konuştu.

İhracatçıya EXİM üzerinden desteklediklerini belirten Başçı, "İhracatçımızın kullandığı reeskont faizidir. Krediyi dövize endeksli gibi düşünüyoruz, kısa vadeli TL veriyoruz döviz alıyoruz. 4 aylık finansman sağlıyoruz. Bunun maliyeti son derece düşük. Exim 0.75 faizle bankalardan garanti mektubu veriyoruz. Libor+0.75. döviz rezervlerinde bir artış oluyor. Yaklaşık 15 milyar dolarlık bu yolla rezervlere giriş bekliyor. Altın dahil brüt rezerv 126 milyar dolar" ifadelerini kullandı.

Türkiye`nin dış dengeyi ilk defa kendisinin düzelttiğine vurgu yapan Başçı, "Yüzde 10 olan cari açık bir yılda yüzde 6`lara indi. 2012 onun için bir dengelenme yılı. Bunun faydasını 2013, 2014 ve 2015`te göreceğiz. Uzun süre problemsiz sürdürebiliriz" dedi.
Konuştuğu esnada elektriklerin kesilmesi üzerine Merkez Bankasının konumuna elektrik üzerinden değinen Başçı, "Merkez Bankasının kredi hedefi konuşuluyor. Bu bir kısıtlama değil referans değerdir. Bunun üzerinde olursa biz döviz rezervlerimizi büyütürüz. Biz dolar basmıyoruz. O zaman ihtiyaten döviz olsun ki, ileride elektrik kesildiğinde jeneratör devreye giriyor. Merkez Bankasını jeneratör gibi düşünün. Kesintisiz güç kaynağı kullanılırsa, devam edebilir. Baktık ki her ay bankacılıkta krediler ve işler iyi gidiyor, biz de döviz rezervlerimizi artırdık. Bazen ROK bazen ROM ile artırdık. Bankacılık için bu iyi bir şey" şeklinde konuştu.

Değiştirilen 5 TL`liklerle ilgili olarak da konuşan Başçı, "Yeni 5 TL`imizi tanıtıyoruz. Daha detaylı bilgiler var. 5 TL ile 50 TL birbirine benziyor ve karıştırılıyor denildi. Bunun için 5 TL`lerimizde değişikliğe gittik" dedi.

Başçı, konuşmasından sonra, dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.
Konferansta konuşan ve 2008`de patlak veren kriz ile Merkez Bankasına büyük görevler

düştüğünü belirten Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, "Onların çalışması sayesinde küresel krizi başarıyla atlattık" dedi. (İLKHA)