• DOLAR 32.582
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2424.721
  • ...
Erzincan diyabetle mücadelede sınıfı geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERZİNCAN - Diyabet hastalığı ile mücadele etmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen `Diyabeti Durduralım` projesi kapsamında yürütülen çalışmalar, 23 ilde sürdürülen Akran Eğitim Programı dahilinde Erzincan`da paylaşıldı.

Düzenlenen Diyabet Akran Eğitimi Sertifika Töreni`ne Erzincan İli Proje Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Valisi Selman Yenigün, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr. Temel Yılmaz katıldı.

 

Törende konuşma yapan Erzincan İli Proje Koordinatörü ve Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, `Diyabeti Durduralım` projesi kapsamında yapılan çalışmaların Erzincan Valiliği, İl Belediyesi ve Proje ekibinde yer alan tüm çalışma arkadaşlarının özverisiyle başarılı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çapoğlu, \"Üç yıl sürecek olan bu projeye başlarken yaptığımız ön çalışmada Erzincan İlinde diyabet görülme sıklığı yüzde 12`lerdeydi. 20 yaş üstü obezite görülme oranının ise yüzde 64 oranlarına vardığını tespit ettik. O dönemden bu güne başarılı bir çalışma yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz. Aynı araştırmayı tekrarlayarak bahsettiği oranlarda yaşanan düşüşü resmi olarak tespit edeceğiz\" dedi.

 

`Açık hava spor alanları oluşturduk`
Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise, diyabetle mücadelede spor yapmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: \"Halkı spor yapmaya teşvik edecek çalışmalara önem veriyoruz. Şehrimizin birçok mahallesinde açık hava spor alanlarını hizmete açtık. 85 parkta toplam 10 km`lik koşu parkuru yaptık, aynı zamanda `Diyabeti Durduralım` proje kapsamında yapılan tüm toplantı ve aktivitelerde aktif olarak yer aldık.\" Her yaz 20`den fazla branşta 1.500 öğrenciye spor okullarında eğitim sağladıklarını belirten Çakır, \"Sağlıklı Gelecek Spor ile Gelecek\" sloganıyla halkın spor yapmasını teşvik ettiklerini, ilerleyen dönemde de her mahalleye açık hava spor alanı yapmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Erzincan Valisi Selman Yenigün ise konuşmasında, diyabetle mücadelede yapılan tüm çalışmaların halkın bilgi düzeyini artırdığını belirterek bu çalışmalara katkı sağlayan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Vali Yenigün, \"Sağlığımız için gereken önlemleri almalıyız, bu konuda yapılan eğitimler ise büyük önem taşıyor\" diye konuştu.

 

Erzincan İl Koordinatörü aynı zamanda Erzincan Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. İlyas Çopur ise proje kapsamında yapılan çalışmaların 2. yıl değerlendirmesini katılımcılarla paylaştı. Yapılan çalışmalar arasında; şehir merkezinde diyabet çadırı kurularak halkın kan şeker ölçümünün yapıldığı ve diyabetle ilgili bilgi verildiği, diyabetin önlenmesi için sporun öneminin halka çeşitli kanallarla aktarıldığı belirtildi. Ayrıca, Belediye`nin katkıları ile açık hava panolarına afişler hazırlanarak \"Her sabah 5000 adım at, diyabeti yen\" sloganıyla halka yönelik bilinçlendirme kampanyasının gerçekleştirildiği kaydedildi.

 

Diyabet görülme sıklığı 10 yılda yüzde 100 arttı
Konuşmaların ardından eğitimlerini başarıyla tamamlamış olan katılımcılara sertifikaları verildi. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise Türkiye`de diyabet görülme sıklığının Turdep II Çalışması`na göre son 10 yılda yüzde yüz arttığını ve hastalığın sosyal ve ekonomik boyutlarının da çok ciddi olduğunu vurguladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir