• DOLAR 32.578
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2426.01
  • ...
Türkmenistan`da Çöle Karşı Savaş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Topraklarının yüzde 80`i Karakum çölüyle kaplı Türkmenistan`da, ağaçlandırma kampanyası başlatıldı.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov`un bizzat katıldığı kampanyada 3 milyon çam ağacı fidanı dikilecek.

Türkmenistan Tabiatı Koruma Bakanlığı uzmanlarından Akmurat Atamuradov, geçen ocak ayında kabul edilen Milli Orman Planlaması çerçevesinde her yıl 3 milyon fidanın dikileceğini söyledi.

Özellikle ülkenin ormanlık alan potansiyeli taşıyan dağlık bölgelerinde yeni ormanlar oluşturulacağını kaydeden Atamuradov, kuruyan Aral Gölü`nün bölgeye verdiği ekolojik zararı asgariye indirmek için Daşoğuz eyaletindeki Sarıkamış Gölü çevresinde 20 bin hektarlık alanda orman dikileceğini açıkladı.

Bu konuda Türkiye`den gelen uzmanlardan da destek ve eğitim aldıklarını kaydeden Akmurat Atamuradov, 3 milyon fidanın Tabiat Bakanlığı bünyesinde yetiştirildiğini dile getirdi.

Öte yandan Türkmen Hükümeti Aşkabat ve diğer eyaletlerde bakanlıklara, üniversitelere ve devlet kurumlarına, bakımını yapmak üzere hatıra ormanları veriyor.

Ormanlık alanların bakımını ihmal eden üst düzey yöneticilere kınama cezası verilirken, zaman zaman bu konuda bakanlar ve üniversite rektörleri görevden alınabiliyor.

Ülkesini yeşillendirmek için kolları sıvayan Berdimuhamedov, 2010 yılında Türkmen Devlet Ziraat Üniversitesi Rektörü Gurbandurdi Mammetguliyev`i, bu konuda ihmali olduğu gerekçesiyle görevden almıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir