• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...
Bayramımız Mübarek Olsun…   KURBAN ALLAH'A YAKLAŞMAKTIR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan en uzun bayramdır. Bu nedenle bu bayram için 'İyd-i Ekber' de denmektedir. Hem kurban hem de hac ibadetini içinde barındıran bereketli bir mevsimdir. Koronavirüs nedeniyle iki yıldır Hac ibadeti için dünya Müslümanlarına izin verilmese de kurban ibadeti için bir kısıtlama bulunmuyor. Aynı zamanda bu bayramı yeterince idrak etme ve en iyi şekilde istifade etmek içinde bir engel mevcut değil. Peki bu günleri yeterince idrak edebiliyor muyuz? Kurban’ın ruhuna inebiliyor muyuz? Alimler Kurban bayramının ve kurbanın önemi üzerine gazetemize konuştu.

“TÜM DÜNYA MÜSLÜMANLARININ BAYRAMINI TEBRİK EDİYORUM”

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, Kurban Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada dünya Müslümanlarının bayramını tebrik etti. Özellikle mazlum ve mustazaf Müslümanlarını tebrik ettiğini kaydeden Kılıçarslan, “Malum olduğu üzere Kurban Bayramı günlerindeyiz. Tüm dünya Müslümanlarının bayramını tebrik ediyorum. Hususen bu dinin yolu üzerindeki mazlumlara, Filistin, Arakan ve İslam ve Kur’an’ın hakimiyeti için zindanlarda yatanların bayramlarını tebrik ediyorum. Memleketimiz ve Müslümanlarının da bayramlarını tebrik eder, yüce Allah’tan bu bayramın Müslümanların vahdetine, Müslümanların zaferine, zalimlerin, İslam düşmanlarının da hezimetine vesile olmasını diliyorum. Rabbim bu bayramı zaferlere, rahmete, şefkat, sevgi ve saygıya vesile kılsın inşallah.” ifadelerini kullandı.

“KURBAN, HAZRETİ İBRAHİM’İN SÜNNETİDİR”

Kurban kesmenin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Kılıçarslan, şunları kaydetti: “Kurban Hz. İbrahim’in sünnetidir. Hz. İbrahim Allah’tan rüyasında oğlu İsmail’i kurban etmesi emrini aldı. Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve annesinin de desteğiyle Hz. İsmail’i Kabe’de kurban etmek istedi. O sırada yüce Allah katından Hz. İbrahim’e büyük bir fidye gönderildi. Şu anda kestiğimiz kurbanlar Hz. İbrahim’in oğlunu kurban etmesinin sünneti olarak bizlere geldi. Eğer Allah bizlere çocuklarımızı kendi yolunda kurban etmesini isteseydi bizim bunu yapmamız gerekirdi. Peygamber Efendimiz de kendisi, ailesi ve ümmeti için kurbanlar kesmiştir. Bizler de kurbanı ihmal etmemeliyiz. Peygamber Efendimiz kesilen kurbanlar için her kurbanlığın üstündeki kıllar adedince hayra vesile olduğunu bildiriyor. Kurbanlar bütün bedeniyle bizlere hayır olarak yazılıyor. Bu nedenle kurbanlarımızı ihmal etmeyelim ve Hz. İbrahim’in sünnetini yerine getirelim. Rabbim kurbanlarımızı kabul buyursun inşallah.”

“KURBAN, ALLAH’A YAKLAŞMAK DEMEKTİR”

“Kurban demek Allah’u Teala’ya yaklaşmak demektir” diyen İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Mehmet Şenlik ise, “Bir Kurban Bayramı’na daha yaklaşmaktayız. Kurban demek Allah’u Teala’ya yaklaşmak demektir. Başta Rabbimiz olmak üzere herkese yakınlaşmış oluyoruz. Kur’an ayetlerine baktığımızda şunu anlıyoruz; Allah’a ulaşan kestiğimiz kurbanların etleri ve kanları değil, yüreğimizden kaynaklanan, yüreğimizden başkalarına yansıyan muhabbet olarak, sevgi olarak, kardeşlik olarak bayramın havasını güzelleştiren takvamızdır. Allah’a yaklaşıyoruz, müminlere yaklaşıyoruz, ümmet olarak birbirimize yaklaşıyoruz. Muhabbet ile şefkat ile sevgi ve barış ile yaklaşıyoruz. Dargınlıkları, küskünlükleri geride bırakarak yeniden bir sayfa açıyormuş gibi muhabbetleşiyor, kucaklaşıyor ve bayramlaşıyoruz. Rabbim kurban ile bizi kendisine yakınlaştırsın. Bu vesileyle bayramın bütün ümmete hayırlara, berekete, barışa ve mutluluğa vesile olmasını, Müslümanlar arasında yeni bir kardeşliğini oluşması için, yeni sayfalar açarak birbirleriyle muhabbet etmeleri için vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

“KURBAN YAKINLAŞMAKTIR”

İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Remzi Uçar da, kurbanın, Allah (c.c.) ile kişiyi yakınlaştırdığını vurguladı. Uçar, “Kurban, Allah’a yakınlaşmaktır. Kurban, müminlerin birbirlerine yakınlaşmasıdır. Kurban, komşunun komşuya yakınlaşmasıdır. Kurban, akrabaların birbirine yakınlaşmasıdır. Kurban, küskünlerin, kalbi kırılmışların, birbirinden uzak olanların birbirine yakınlaşmasıdır. Kurban, kulun Allah’a yaptığı ibadeti ile yakınlaşması ve Hz. İbrahim’in nasıl ki İsmail’ini feda etmek ile Allah’a yakınlaştı ise müminlerde kurban vererek de peygamberlerin atası olan Hz. İbrahim’in sünnetine binaen rablerine yakınlaşmaktadırlar. Rabbimiz ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır: ‘Kestiğiniz kurbanların eti ve kanı Allah’a ulaşmaz. Bilakis sizin takvanız ona ulaşmaktadır.’” şeklinde konuştu.  

“GÜCÜ OLUP DA KURBAN VERMEYENLER MESCİTLERİMİZE YAKLAŞMASIN!”

Kurbanın, hem ahirette hem de dünyada müminlere açılan bir kapı olduğunun altını çizen Uçar şunları kaydetti: “Yapılan amelin takvası, ihlası ve yapılan amelin halis muhlis olması kişiyi Allah’a yakınlaştırır. Demek ki bizler kurban ibadetimizle Allah’a yakınlaşıyoruz. Kurban ibadetimiz ile toplumdaki fertlerin tümü birbirine yakınlaşıyor. Hele hele böyle bir zamanda, insanların birbirinden uzak kaldığı, birbirinden uzaklaştığı böyle bir zamanda insanların birbiriyle yakınlaşması noktasında önemli bir vesiledir. Nasıl ki biz kurbanımız ile Allah’a yakınlaşıyor, ibadetimizi yapıyorsak; aynı şekilde bizler kendi mümin kardeşlerimize de bu kurbanlarımızla yakınlaşarak onlara açılan bir kapı oluyor kurban bizim için. Kurban, hem ahirette hem de dünyada müminlere açılan bir kapıdır. Bu nedenle gücü olan her müminin bu ibadeti göz ardı etmeksizin elinden geldiğince yerine getirmesi gerekiyor. Bu yüzdendir ki Peygamber Aleyhisselam hadisi şerifinde şöyle ferman etmektedir: ‘Gücü olup da kurban vermeyenler mescitlerimize yaklaşmasın’ diye buyurmaktadır.”

“İÇİMİZDEKİ FAKİR FUKARAYI SEVİNDİRMEK İÇİN KURBAN KESELİM”

İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek yaptığı açıklamada, kurban kesmenin hikmetinin Allah’a (c.c.) yaklaşmak olduğunu belirtti. Şimşek, “Kıymetli Müslümanlar! Mübarek Kurban Bayramı arifesinde bulunuyoruz. Kurban Bayramı denilince aklımıza ilk gelen şey şüphesiz ki kurban kesmektir ve kurban keserek Allah’u Teâlâ’ya yakınlaşmaktır. Zira kurban kesmenin hikmeti de Allah’u Teala’ya yakın olmak Allah’a yaklaşmaktır. Bizler de içimizdeki fakir fukarayı, garip gurebayı, muhacirleri sevindirmek için kurban keselim ve bu şekilde Allah’u Teala’ya yaklaşalım. Rabbim şimdiden kurbanlarınızı ve sair bütün ibadetlerinizi kabul eylesin. Bütün Müslümanların Kurban Bayramı’nı tebrik ediyorum. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İslam aleminin barışına, huzuruna, güvenliğine vesile olmasın yüce Allah’tan temenni ediyorum.” cümlelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir