• DOLAR 32.379
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2326.113
  • ...
Molla Şenlik: "Bayramlar sıla-i rahim için bir fırsattır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle önceki bayramlarda akraba, eş ve dost ziyaretleri yapılamamış, bayramlar buruk geçmişti.

İslam dünyası için büyük önem taşıyan bayramların olmazsa olması bayram ziyaretleri, bu yıl bir kez daha kısmen de olsa tedbirlere uyularak gerçekleştirilecek.

Bayram ziyaretleri konusunda açıklamalarda bulunan Molla Mehmet Şenlik, önemli hatırlatmalarda bulundu.

Müslümanların 2 bayramından birinin Kurban Bayramı olduğunu hatırlatan Şenlik "Bu bayramlarda Müslümanlar sevinir, eğlenir, birbirlerini ziyaret eder, sıla-i rahim yaparken küskünler de barışır. Bu nedenle bayram önemli bir araçtır. Biz bütün Müslümanlara tıpkı saadet devrinde yapıldığı gibi, bayram gelince yeni bir sayfa ve defter açmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

"Yakınlarımız henüz sağken onlardan helallik istenmeli"

Bayramların sıla-i rahim için fırsat olduğunu dile getiren Şenlik "Kişinin, sıla-i rahimi kestiği akrabalarına gitmelerini tavsiye ediyoruz. Bayram buna bir vesiledir. Küskünler varsa birilerinin aracı olup onları barıştırarak mutluluğa vesile olması güzel bir davranıştır. Müslümanlar birbiriyle kucaklaşmalı. Toplumda bunu görmediğimiz zaman üzülüyoruz. Kimileri sağken akrabalarını sormuyor, ziyaret etmiyor ama ölünce mezarlığa gidiyor." ifadelerini kullandı.

Halk tarafından sıkça yapılan mezarlık ziyaretlerinin güzel bir davranış olduğunu ama henüz aramızda olan yakınlarımızı da ziyaret etmemiz konusunda hassas davranılması gerektiğini belirten Şenlik, şunları dile getirdi:

Canlısına gitmediği birinin kabrine gidip ne yapılabilir? Canlı iken gidip helallik istenmeli, arada bir hak-hukuk varsa helalleşmeli ve ödeşmeli. Öldükten sonra mezarlığa giderek ağlayıp üzülmek yerine, dirilerin ziyaretine gidilmeli. Unutulmamalıdır ki henüz ölmemiş büyükler, akrabalar ve küçükler vardır. Nihayetinde Peygamber Efendimiz Sallalahu Aleyhi Vesselam, 'Büyüklere saygı, hürmet etmeyen, küçüklere şefkat göstermeyen bizden değildir.' buyurur.

"Büyüklerin dualarını almak kadar güzel bir şey yoktur"

Bayramda küçüklere şefkat gösterilerek hediyeler götürülmesi ve gönüllerin hoş edilmesi gerektiğini vurgulayan Şenlik "Büyüklerin ellerinden öpülmeli, bir hata varsa özür dileyerek duaları alınmalıdır. Nitekim başta anneler olmak üzere büyüklerin dualarını almak kadar güzel bir şey yoktur. Ama maalesef Batı bizi etkilemiş, aile kültürümüzü yok etmiş. Kendimizle beraber anne babayı da yalnızlaştırıyor, huzurevlerine atıyoruz ve programlarda, ekranlarda bunları sürekli görüyoruz." dedi.

Anneyi, babayı ve yaşlıları huzurevlerine bırakarak cennetin kazanılmayacağını vurgulayan Şenlik "Peygamber Efendimiz buyuruyor, 'Birinin yanında anne veya baba ya da ikisi yaşlanıp da onlara hizmet edip cenneti hak etmeyenin burnu yerlerde sürünsün.' Çünkü böyle bir imkân var elinde, onlara hizmet etmekle cenneti kazanıyor ama bunları götürüp huzurevlerine atıp keyfine bakıyorlar; çok yazık!" şeklinde konuştu.

Son olarak anne ve babasını huzurevlerine terk edenlere uyarılarda bulunan Şenlik "Huzurevleri çile evleridir. Oralarda yaşanılan gayrı insani muamelelerin hesabı onları oraya terk edenlerden sorulacaktır. Onlara kötü bir müjdem var; 'Kıyamet gününde o anne baba ona hakkını helal etmezse onun vay haline.' Allah toplumumuzu ıslah etsin. Büyüklerimizi merhametli, şefkatli eylesin; küçüklerimizi de saygılı, hürmetkâr ve hizmetkâr eylesin." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir