• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...
`Diyarbakır`da Otizmi anlama konferansı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi`de Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği tarafından Otizmi anlamak Mimarlık Fakültesi önünde gerçekleştirilen seminere, Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Aysel Yılmaz, Dom-Der Başkanı Mine Onur, Eğitim Uzmanı Sedat Irmak, Fizyoterapist Güney gökçe, dernek üyeleri, Otistik çocukların anneleri ve mimarlık fakültesi öğrenciler katıldı.
 
Mimarlık Fakültesi öğrencilerinde otizmin ne olduğu konusunda farkındalık oluşturarak ilerde üretecekleri yapılarda bu çocukların sosyal yaşamlarını daha sağlıklı geçirebilmelerine katkı sunmak amacıyla özellikle mimarlık fakültesi öğrencilerine hitap ettiklerini belirten öğretim görevlisi Aysel yılmaz, otistik bireylere sağlığını kazandırıp, yeteneklerini geliştirecek, çeşitli yönlerden en yüksek kapasiteye eriştirecek yeterli sayıda ve donanımda özel eğitim merkezlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
 
Otizmi kendi kendine içe dönüklük olarak tanımlayan Eğitim Uzmanı Sedat Irmak, yaşamın ilk yıllarında; sosyal gelişim, iletişim ve bilişsel gelişimde özgün gecikme ve sapmaların olduğu nöropsikiyatrik bozukluklar olduğunu açıkladı.
 
Otizmin, tek bir hastalık olmadığını, pek çok nedeni olan bilişsel ve davranışsal septomlar olduğunu kaydeden Irmak, tanı ölçütleri konusunda bilgiler verdi. Otistik çocukların sosyal ilişkilerde yaşadığı zorluklara değinen Irmak, gelişimle gerçekleşen değişikliklere dikkat çekti. Bu çocukların yaşadığı mekanların tasarımı konusunda da açıklamalarda bulunan Irmak, görsel, işitsel, dokunsal anlamda her çocuğun farklı algılara sahip olduklarından, mekanların çoklu ortamlara göre uyarlanması gerektiğini ifade etti.
 
"Otizmli Çocuklarda Motor Gelişim Problemlerine Yönelik Fiziksel Aktivite ve Egzersiz" konusunda bir sunum yapan Fizyoterapist Güney Gökçe, "Otizmli çocuklar fiziksel görünüş olarak normal çocuklardır ancak motor becerilerin gelişiminde yaşıtlarına göre farklılıklar gösterirler" dedi.
 
Otizmli çocuklar için hazırlanan eğitim programlarında temel hareket becerilerini destekleyici egzersiz çalışmalarına yer verilmesinin önemine değinen Gökçe, bu nedenle, otizmli çocukların okul öncesi yaşlardan itibaren sporun herhangi bir dalına yönlendirilmesinin (özelikle yüzme gibi), onların gelişimlerini olumlu yönde etkileyeceğini vurguladı.
 
Otizmli çocuklara bakmanın zorluklarından söz ederek, bu çocuklara bakmanın sabır, özveri ve emek gerektirdiğinin altını çizen Dom-Der Başkanı ve aynı zamanda otistik annesi olan Mine Onur, otistik çocuklarla ilgili istatistik bilgilerden söz etti.
 
Açıklayıcı bilgilerin ardından, geliri Dom-Der`e bağışlanacak olan kermese katılan izleyiciler, halaylar eşliğinde mimarlık fakültesi öğrencilerinin birbirinden lezzetli yaptığı yemekleri tattı.
(Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir