• DOLAR 32.496
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2434.391
  • ...
Mersin`e Geri Dönüşümcüler Sitesi kuruluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin`de 400 bin metrekarelik arsa üzerine 5 bin metrekarede kurulacak olan ve 70 işyeri kapasiteli bir geri dönüşüm sitesi kuruluyor. Mersin Geri Dönüşümcüler Sitesi Kooperatifi`nden yapılan açıklamaya göre, temellerin 2013 yılı sonunda atılacağı belirtildi.

 

Mersin Geri Dönüşümcüler Sitesi Kooperatifi Başkanı Hasan Koçyiğit yaptığı yazılı açıklamada, Mersin`de yılda 300 bin ton geri dönüşüm malzemesi toplanıp, ekonomiye yaklaşık 15 ila 20 milyon lira katkının sağlandığını söyledi.

 

Mersin`de yılda 300 bin ton geri dönüşüm malzemesi toplanıyor

Mersin genelinde 150 bin ton hurda metal, 110 bin ton plastik ve 95 bin ton hurda kağıt olmak üzere yılda 300 bin ton geri dönüşüm malzemesi toplandığını, bunun kent ekonomisine olan katkısının ise 15 ila 20 milyon lira olduğunu ifade eden Başkan Koçyiğit, \"Geri dönüşümcüler ülke ekonomisine getirdiği büyük faydanın yanında çevre kirliliğinin de önemli oranda azalmasına katkı sunmaktadır. Sadece bir ayda toplanan hurda kâğıt atıklar ile beş bin ağacın kesilmesi önüne geçilmektedir. Yine plastik doğada 250 yılda yok oluyor. Metalse türüne göre 90 ile 160 yıl arasında toprağa karışan bir madde. Kâğıt bile tam anlamı ile 8 yılda yok oluyor. Bunların aylık toplanmadığını düşünürsek, yeraltı kaynakları ciddi anlamda zarar görür. Toplanmazlarsa en çok yüzde 30`u çöpe gider. Geri kalanı çevrede kalmaya devam eder. Bu durumda çevreye çok ciddi anlamda zarar verir\" diye konuştu.

 

5 bin metrekareden oluşan 70 işyeri kuruluyor

Kent ve ülke ekonomisine katkısı azımsanamayacak ölçüde çok olan geri dönüşümcülerin, yer sorununa çözüm sunma amacıyla çalışma içerisinde olduklarını kaydeden Başkan Koçyiğit, \"Bugün Mersin`de kurulu hurdacılar sitesindeki işyerleri 250, 500 ve bin metrekareden oluşmakta ve yetersiz gelmektedir. Yine yerleşim bölgelerine yakın olduğundan büyüme imkânı bulunmamaktadır. Bizde bundan yola çıkarak 400 bin metrekare arsa satın aldık. Burada her biri 5 bin metrekareden oluşan 70 işyeri kuracağız ve tüm işyerlerimiz Avrupa Standartlarında geri dönüşüm belgesi sahibi olacak. Yine işyerinde arıtma tesisleri bulunacak. Bir nevi küçük OSB niteliklerinde olacak\" dedi. (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir