• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Dağda yetişen bitkiler geçim kaynağı oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Bingöl başta olmak üzere bölgenin birçok ilinde yüksek kesimlerde yetişen çiriş otu, gülbahar ve benzeri doğal bitkiler, maddi imkânları iyi olmayan vatandaşların ekmek teknesi oldu. Zor şartlar altında dağlardan topladıkları bitkileri satarak ekmek paralarını çıkarmaya çalışan vatandaşlar, topladıkları bitkileri Türkiye`nin farklı yerlerine gönderdiklerini söyledi.
 
Baharın gelmesiyle yüksek kesimlerde boy göstermeye başlayan şifalı bitkilerden çiriş otunu tezgâhlardan toptan alan Şahin Baran, bahar ayının vitamin deposu olan bu bitkileri Türkiye`nin değişik illerine götürüp sattıklarını belirtti. Satışlarının iyi olduğunu dile getiren Baran, Geçim kaynağı olsun diye gençlerin, Gülbahar otunu dağlardan topladıklarını ve kendilerine toptan sattıklarını ifade etti.
 
İlkbahar mevsimini özlemle beklediklerini söyleyen Yaşlı Teyze Havva Diken ise, bu otun Zazaca isminin `Heluk` olduğunu ve bu bitkinin çok sevildiğini anlatarak, bu otla yapılan değişik yemeklerden bahsetti. Heluk`un hem şifalı hem de çok lezzetli bir tadının olduğunu dile getiren Havva Diken teyze, bununla beraber daha değişik bitkilerin de yerden çıktığını söyledi.
 
Yaşlı teyze, sağlıklı oluşlarını doğal ve helal şeylere bağladı
Bahar mevsiminin gelmesiyle Allah`ın insan için yerden birçok şifalı bitki çıkardığını belirten Havva teyze, köylüler olarak bahar ayının gelmesiyle başlayıp, yaz ayının sonunu kadar şifalı bitkileri ve kendilerinin ektiği doğal ot ve sebzeleri tükettiklerini dile getirdi.
 
"Allah`ın verdiği bu nimetlere karşı ne kadar şükür edersek azdır" diyen Havva teyze, Uzun süreli sağlıklı yaşamlarını doğal bitkilere borçlu olduğunu belirtti. (Nihat Kanat - İLKHA)

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir