• DOLAR 32.314
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2278.473
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Her yıl Kurban Bayramı öncesi hayvan besicileri ve kurban almayan gelen vatandaşlarla dolup taşan Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı, bu sene durgunluk yaşıyor.

Yem, arpa ve saman fiyatlarının yükselmesinden dolayı hayvan fiyatlarının arttığını belirten besiciler, bu durumunda fiyatları artırdığını ifade ettiler.

Şanlıurfa'dan Akdeniz Bölgesi'ne gönderilen ithal hayvanların dışında piyasanın durgun olduğunu belirten besiciler, yem fiyatlarının düşmesini talep ediyor.

Geçen seneye oranla fiyatların yüzde 20 ile 25 arasında arttığını belirten besiciler,  Kurban Bayramı'na sayılı günler kalmasına rağmen satışların kesat olmasından dert yandı.

"Kurban fiyatları pahalı olduğundan dolayı insanlar kurban kesemiyor"

Bu sene kurban fiyatlarının pahalı olduğuna dikkat çeken Hayvan Besicisi İbrahim Bingöl, "Bu sene işler iyi değil. Geçen yıla oranla satışlarımız yüzde 50 düştü. Geçen yıla nazaran yem fiyatlarına yüzde 200 zam yapıldı. Hayvan satışlarında çok sıkıntı var. Kurban fiyatları pahalı olduğundan dolayı insanlar kurban kesemiyor. İnsanların malum durumları bellidir. İnsanlar, kurban alırken iyisini alsınlar. Hayvanın etli olmasına, kulak ve gözlerinin sağlam olmasına ve sağlığına dikkat etsinler. Bugünde satış olmasa bundan sonra ne olacak? Zaten insanlar et yiyemiyor. Etin kilosu pahalı… Zaten mallar boynumuzda kalacak." diye konuştu.

 

"İnşallah önümüzdeki günlerde piyasa açılır"

Piyasanın çok kötü olduğunu belirten Feyzi Alet,"İşlerimiz şu an durgun, piyasa yok. Kurbanlık havası hiç yok.  Arpa, yem ve saman pahalı… Bir kurbanlığım kilosu 28-30 lira arasındadır. Hâlbuki arpa kilosu 3 lira, saman ise 2,5 lira olduğundan dolayı kurbanın kilosunun 35 lira olması gerekir. İnşallah önümüzdeki günlerde piyasa açılır diyoruz ama piyasa hiç iyi gözükmüyor." ifadelerini kullandı.

 

"Büyükbaş hayvan 5 bin liradan başlıyor 25 bin liraya kadar çıkıyor"

Bu yılki satışlardan memnun olduğunu dile getiren Halil Müjde, "Bu yıl kurban satışları iyi gidiyor. Büyükbaş hayvan 5 bin liradan başlıyor 25 bin liraya kadar çıkıyor. Kurban alacaklar son güne kalmasınlar. Bu yıl yem maliyetleri ve et fiyatları yüksek. Bir de vakıflarda kurban kesiyor. Geçen yıla oranla et fiyatları yüksek olduğu için fiyatlarda oynama oldu. Geçen yıl 12 bin lira olan bir hayvan, bu yıl 15 bin lira oldu." şeklinde konuştu.

 

"Eskiden Kurban Bayramı'ndan bir ay önce hayvan pazarı doluyordu"

İyi bir kurbanın en az 2 bin lira olduğunu ifade eden Mehmet Emin Akboru, "Yem, saman ve arpa kilosu 3 lira olmuş. Bu sebeple iyi bir hayvan almak isterseniz 2 bin liranın üstündedir. Kurbanı parası olan alır; paranız yoksa kurban alamazsınız. Bu sene kurbanlar çok pahalı olmuş. Bence bu sene kurbanlar çok satılmayacak. Eskiden Kurban Bayramı'ndan bir ay önce hayvan pazarı doluyordu, hiç yer yoktu. Bu sene ise 2-3 gün kalmış kimse yok." dedi.

 

"İthal gelen arpa fiyatının düşmesini bekliyoruz"

Kurban Bayramı'na 4 gün kalmasına rağmen Şanlıurfa canlı hayvan borsasında durgunluk yaşandığını vurgulayan Besiciler Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi, " Bu sene müşteri bulamıyoruz. Tek umudumuz dışarı ihraç ettiğimiz hayvanlardır. İhraçtan dolayı piyasada bir hareketlilik bekliyoruz. Geçen seneye nazaran ticaretimiz düştü. Yem fiyatları ve girdi maliyetlerinin yüksek olması besicileri çok etkiledi. Bunun yansımalarını önümüzdeki aylarda yaşayacağız.  Önemli olan önümüzdeki aylarda yem fiyatlarının düşmesidir. Arpa, saman ve yem fiyatları çok yüksek... Kuraklıkta bölgemizi olumsuz etkiledi. İthal gelen arpa fiyatının düşmesini bekliyoruz. Şimdiye kadar fiyatlar düşmedi sadece piyasayı dengeledi. Daha çok ithal arpanın piyasaya girmesi gerekir. Hayvancılığın temel yemi arpadır. Bu yüzden arpanın fiyatının düşmesi besiciliği daha da geliştirecektir. Yem fiyatları düşmezse bu durum besicilere yansıyacak ve besicilik durma noktasına gelecektir. Geçen seneye oranla kurban fiyatlarında yüzde 20 ile 25 arası bir artış oldu. Bu elimizde olmayan yem ve girdi fiyatlarından dolayı yaşandı.  Şu an özellikle Akdeniz Bölgesi'ne kurban sevkiyatımız var. Hayvan varlığımız mevcut, besicinin elinde mal kalmayacağından eminiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız