• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kurban satıcıları yem fiyatlarındaki artışın satışları olumsuz etkilediğini belirtti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Salgınla birlikte hayatın her alanında etkili olan zamlar kurbanlık hayvan satışlarını da olumsuz etkiledi.

Yıllardır hayvan ticareti yaptığını belirten Yıldıray Torun, yem fiyatlarındaki artışın beraberinde birçok sıkıntılara neden olduğunu dile getirdi.

"Fiyatlar iyi ama satış yok"

 

Torun, "Besicilik ve kasaplık yapıyoruz ama isim olarak yapıyoruz 3 liraya arpa, 4 liraya yemin kilogramını alıyoruz. Etin fiyatının yükseldiğini söylüyorlar. Aslında piyasada etten ucuz hiçbir şey de yok. Neden diyecek olursan bir hayvan günde en fazla 2 yüz gram et alır. Bir kilogram yem 4 lira, yemi arpası, ilacı iğnesi derken maliyet artıyor. Bundan dolayı üretici de alıcı da zor durumdadır. Halkın yüzde 60'ı kurban kesemediğinden dolayı kurbanlıklara rağbet yok. Çünkü ekonomik gücü yok. pandemiden dolayı uzun zamandır insanların iş yerleri kapalı olduğundan iş de yapamadılar. Bundan dolayı esnaf ve işçide zor durumdadır. Yetiştirilen hayvanlar tüketilemeyince esnafın elinde kaldı. Fiyatlar iyi ama satış yok."

"Vatandaşın alım gücü olmadığından kurbanlıklara rağbet azalmış durumdadır"

Ali Çakmak

Satmak için getirdiği 90 büyükbaştan 15 tanesini sattığını dile getiren Ali Çakmak, "Geçen seneye göre fiyatlar aynı büyük değişiklik yok buna rağmen vatandaş alamadığından fiyatlar çok geliyor kendilerine. Vatandaşın alım gücü olmadığından kurbanlıklara rağbet azalmış durumdadır. Bizim büyüklerimizden talebimiz yem fiyatlarını düşürmeleridir. Yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle hem satıcı hem alıcı zor durum ve memnun değildir. Biz büyüklerimizden rica ediyoruz, yem fiyatlarını düşürsünler ki fakir, fukara da kurban kesebilsin. Hiç kimse halinden memnun değildir. Bu durumda satıcı kazanamadığı gibi alıcıda çok sıkıntı yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Yem fiyatlarından şikâyet eden Merdan Özçalkap, "Yem fiyatları yüksek, arpada oldukça yüksek fiyata satılıyor. Vatandaş fiyatları yüksek bulduğundan hayvan satışı yapamıyoruz. Hayvan fiyatları normal ama alım gücü düşün vatandaş fiyatları yüksek bulduğundan şuana kadar kurbanlar rağbet olmadı." şeklinde konuştu.

 

Mahmut Bekar ise, "Yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı kimse kurban kesemiyor. Bundan sonra insanlar bir hayvan dahi alamayacak duruma gelecek. İnsanlar ekonomik olarak sıkıntı çektiğinden dolayı bir şey alamıyor. Allah yardım etsin satış yapıyoruz ama bir şey kazanamıyoruz elimizdeki gidiyor yerine bir şey katamıyoruz." dedi. (İLKHA)

 



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir