• DOLAR 32.492
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2435.485
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

DOĞRUHABER / Hasan Işık - Analiz

Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (Kurul), Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. PPK toplantısı sonunda bankadan yapılan “Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu”nda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar verildiği açıklandı.

YAZ AYLARINDA OYNAK ENFLASYON OLABİLİR DİYE…

Merkez Bankası, faizi sabit tutulmasına sebep olarak şu açıklamayı ileri sürdü: “Son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklıklar ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir.

Diğer taraftan, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmektedir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.”

MAZARET YİNE YÜKSEK ENFLASYON

Merkez Bankası şu ifadeleri ilginç: “Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.”

Banka bu ifadelerle enflasyon üzerindeki yüksek faizin olumsuz etkisini görmezden gelerek adeta topu taca atıyor! Banka, tekrarlamaktan usandığımız “faizler yükselirse enflasyon da yükselir” gerçeğinin aksine “enflasyon yüksek olduğu için faizleri yükseltiyorum ki enflasyon düşsün” gafletine düşmekte.

Bundan önce bankanın “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporunda yaptığı hatayı devam ettiriyor. Yani, “rekor seviyelere taşıdığım faizin enflasyonun yükselmesi ile bir ilgisi yok” der gibi bir durum…

ANKETLERDEKİ BEKLENTİ DE ZATEN BÖYLEYMİŞ…

Yeri gelmişken Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin yapılan anketlerdeki beklentiyi ifade etmek istiyorum. İsmini vermek istemediğim ekonomi çevreleri tarafından yapılan söz konusu ankette ankete katılan tüm kurumların medyan beklentisi TCMB’nin Temmuz toplantısında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit bırakacağı yönündeydi. Peki, ama neden?

Hani seçimlerden önce bazı uyanık partiler seçim anketi yapıp topluma açıklayarak seçmen üzerinde bir algı oluşturmaya çalışıyorlar ya işte bahsettiğim ekonomi anketleri de sanki buna benzer bir işlev görüyor. Banka uluslararası emperyal ekonomik güçlerin baskısı altında iken, bu anketlerle ülke içerisindeki bazı çevreler adeta bankaya “tamam, ben ortamı hazırladım sen yüksek enflasyona devam et” der gibiler…

FAİZLE OLMAZ!

Bıkmadan usanmadan bu sayfalardan bu anketleri düzenleyenlere, Merkez Bankası’na ve ekonomiden sorumlu yetkililere şu doğruları yüksek sesle ifade edeceğiz: “faizleri yükseltirseniz enflasyon da yükselir”, “faizle abad olanın sonu berbad olur”. Son olarak ülke ekonomisinin güçlenmesi asla “FAİZLE OLMAZ”, bilakis yatırımla, yatırım ortamının iyileştirilmesi ile , girişimlerle, girişimcileri destekleyen faizsiz finansmanla ve sonuçta üretmekle güçlenir…

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız