• DOLAR 32.453
  • EURO 34.489
  • ALTIN 2474.459
  • ...
Kabil yönetimi ateşkes talebi için Taliban'la görüşecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üst düzey Afgan yetkililer Taliban’la görüşmek için Cuma günü Katar’ın başkenti Doha’ya gitmeye hazırlanıyor.

Heyetin Taliban’la Afganistan genelinde şiddet olayları artarken ateşkes yapılmasını görüşmesi bekleniyor.

Sekiz kişiden oluşan heyette Afgan barış görüşmelerinden sorumlu yetkili ve Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ve eski Devlet Başkanı Hamid Karzai de yer alacak. Afgan hükümetinden bir yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada görüşmede barış görüşmelerinin hızlandırılmasının gündeme gelmesini beklediklerini kaydetti.

Bu görüşme, Taliban ve Afgan hükümeti müzakerecilerinin Katar’ın başkenti Doha’da yaptıkları görüşmelerden ayrı yürütülecek. Taliban henüz konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Heyetin ziyaret haberi Talebin’ın ABD ve diğer yabancı askerlerin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın güvenliğinden sorumlu olması planlanan Türkiye’ye ülkeden askerlerini çekmesi için yaptığı uyarının ardından geldi.

Kabil Havaalanı konusunun Taliban ve Afgan heyeti arasındaki görüşmelerde gündeme gelip gelmeyeceği ise bilinmiyor.

‘‘ABD askerlerinin yüzde 95’inden fazlası çekildi’’
Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada ABD askerlerinin yüzde 95’inden fazlasının Afganistan’dan çekildiği belirtildi.

NATO’nun çekilmesinin ardından Afganistan’ın başkentindeki havaalanını işletme ve güvenliğini üstlenmeyi teklif eden Ankara ABD ile mali, siyasi ve lojistik destek konularını görüşüyor.

Türkiye, Afganistan’daki diplomatik misyonların sürmesi için havaalanının açık kalması gerektiği görüşünde.

1996-2001 yılları arasında Afganistan’ı yöneten Taliban, Kabil’de batı tarafından desteklenen Afgan hükümetini devirmek ve İslami rejimi getirmek için mücadele ediyor.

Yabancı güçlerin Eylül’e kadar ülkeden ayrılacak olmasından cesaret bulan Taliban, kontrol ettiği bölgeleri arttırmak için harekete geçmiş durumda.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pazartesi günü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Türkiye’nin Kabil havaalanının idare edilmesi konusunda bazı noktalarda ABD’yle anlaştığını ve nihai bir anlaşma yolunda çalışmaların devam ettiğini söylemişti. Akar, “Bir çerçeve çizildi, belirlenen alanda çalışmalar devam ediyor” demişti.

Akar, ‘‘Havalimanının açık olması, çalıştırılması lazım. Bunu bütün ülkeler de söylüyor. Havalimanı çalışmadığı takdirde ülkeler oradaki diplomatik misyonlarını çekmek durumunda kalacak" sözlerini kullanmıştı.

Üst düzey bir Türk yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bakanlıklar arasındaki görüşmelerin ABD’nin Afganistan’dan çekileceği tarihe kadar tamamlanması gerektiğini bildirmişti.

Fransa vatandaşlarını tahliye ediyor
Öte yandan Afganistan’da güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle Fransa’nın Kabil Büyükelçiliği vatandaşlarına Cumartesi günü kalkacak bir uçakla ücretsiz olarak ülkelerine dönme çağrısı yaptı.

Fransa Büyükelçiliği açıklamada 17 Temmuz’dan sonra ülkede kalacak vatandaşlarının güvenliğini sağlama konusunda garanti veremeyeceğini bildirdi.

BM: ‘‘İnsani kriz artıyor’’
Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) de Afganistan’da çatışmaların artmasıyla insani krizin ve sivillerin göç oranının arttığı uyarısında bulundu.

2021 yılının Ocak ayından bu yana 270 bin Afgan’ın şiddet olayları nedeniyle ülke içinde yer değiştirdiği sanılıyor. Bu durum Afganistan’da göç edenlerin sayısını 3 milyon 500 bine çıkartıyor.

UNHCR’ye göre sosyal hizmetlerin aksaması ve gelir kaybı da Afganlar’ı göçe sürükleyen nedenler arasında.

BM Afganistan Destek Misyonu’na göre bu yılın ilk çeyreğinde Afganistan’da ölen sivillerin oranı 2020’ye göre yüzde 29 arttı. Bu kayıplar arasında kadın ve çocukların oranında da artış görüldü.

Yerlerinden olan Afganların barınak, gıda, sağlık hizmetleri, su, hijyen malzemeleri ve mali desteğe ihtiyaç duydukları belirtiliyor.

UNHCR’den yapılan açıklamada uluslararası topluma Afganistan hükümetine, halkına ve komşularına yardım için harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi- Mepa news

Bu haberler de ilginizi çekebilir