• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...

Son dakika haberi: Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu yüzde 19 olan faiz oranını sabit tuttu.

TÜRKİYE DÜNYA 7. OLDU

Yüksek faiz oranları yatırımcıyı ürkütüyor, üretime ağır darbe vuruyor. Ancak son aylarda piyasa ekonomisi bahanesiyle faiz yükseltildi. Daha sonra ise 'fiyat istikrarı' denilerek faizler aşağı indirilmedi. Bunun sonucunda Türkiye, dünyada en yüksek faiz oranlarına sahip 7'inci ülke oldu.

DOLAR DA ENFLASYON DA DÜŞMEDİ

Özellikle bir kısım küreselci ekonomistin 'faizi yükseltin, dolar da enflasyon da düşer' açıklamaları ve baskılarıyla yükseltilen faiz sonrası ne dolar düştü ne de enflasyon. Faiz oranları ise aylardır dünyadaki en yüksek seviyelerde. 

"SADECE FAİZ YÜKSELTMEK HATADIR"

HÜDA PAR geçtiğimiz aylarda yüksek faize dikkat çekmiş ve "Kur-Faiz-Enflasyon sarmalından çıkış; ancak yatırım, üretim ve istihdam odaklı bir ekonomi ile dışa bağımlılıktan kurtulmakla mümkündür. Pandeminin yol açtığı ekonomik durgunluk ve buna bağlı yaşanan maliyet artışları, Türkiye’de de ekonomik sorunlara yol açtı. Kur, enflasyon ve faiz arasında kopmaz bağların bulunduğu serbest piyasa ekonomisinde sadece faiz artışlarına yüklenmek kısa süreli etkiler gösterse de sonradan farklı komplikasyonlara yol açacağı bilinen bir gerçektir. Pek çok ülkede faiz oranları düşürülürken hatta sıfırlanırken Türkiye ise durmadan faiz yükseltiyor. Böylece OECD ve Avrupa ülkeleri sıralamasında liste başı olurken, dünya yüksek faiz sıralamasında ise 7.sıraya yükselerek açlık ve yoksullukla pençeleşen bir çok ülkenin önüne geçti." demişti.