• DOLAR 32.585
  • EURO 34.869
  • ALTIN 2432.13
  • ...
Çin İdlib'deki korkusu Uygur savaşçılar: Baas rejimi ile ölüm karşılığı anlaşma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ORTADOĞU
Çin'in Suriye'de muhaliflere destek olmak amacıyla faaliyetlerde bulunan Uygurlara saldırması karşılığında Esed'e destek vermesi Heyet Tahrir-i Şam'ın (HTŞ) İdlib'teki güvenlik kaygılarını arttırdı. HTŞ Lideri Cevlani güvenlik kanadı ile Uygurlar'a önemli mesajlar ilettiği iddia edildi.

Heyetin güvenlik kanadı Uygur ağırlıklı Türkistan İslam Partisi unsurlarına yolladıkları uyarı içerikli mesajlarda, Suriye’nin kuzeyinde İdlib ve Hama kırsalında bir askeri operasyon düzenleyerek Uygur varlığını bitirmek amacıyla Çin tarafından Esed'e askeri teçhizat verildiği iletilerek bir takım tedbirler alınmasını istedi.


HTŞ kaynaklarına göre Cevlani, Türkistan İslam partisi liderliğine yönelik mesajların içeriği şu konuları kapsıyordu: İdlib, Sermed ve El Dana gibi ana merkezlerin cadde ve sokaklarında varlıklarını azaltmalarını bununla birlikte unsurların ailelerini Suriye – Türkiye sınırındaki Harem ilçesinin yakınlarında yer alan kamplara doğru çekmeleri istendi.

Türkistan İslam partisi üyelerini hedef almayı planlayan tarafların bilgi erişimini engellemek için Heyet Tahrir el Şam lideri Uygur savaşçılarını aşağıdaki konulara ilişkin; Siviller ile bilgi alışverişinde dikkatli olmaları, ikamet ettikleri yerlerle ilgili konularda konuşmaktan uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu.

Cevlani gönderdiği mesajda Uygurların mümkün oldukça Çince ve İngilizce konuşmamaları, gerektiğinde Arapçayı kullanmaları uyarılarında bulundu.

Baas rejimi ordusunda yüzbaşı rütbesinde bir kişi Al-Hal Net’e yaptığı konuşmada Çin yönetimi tarafından güney İdlib kırsalı ve Hama kırsalını kuşatan 25. ve 3. tümene geliştirilmiş askeri teçhizat teslim edildiğini doğruladı. Verilen techizatların arasında 400 km menzilli GY27 füzeleri ve siber savaşta kullanmak amacıyla sinyal bozucu cihazlar olduğunu ifşa etti.

Yüzbaşı Rewad Ali konuşmasınd, "Bu geliştirilmiş teçhizatın verilirken şart olarak Gab Ovası köyleri, İdlib dağları ve Lazkiye kırsalında yer alan Uygur savaşçılarını hedef almamız istendi." dedi.

Suriye'deki Uygurlar

Çin'in Doğu Türkistan'a yaptığı baskı ve infazlar nedeniyle kendilerini dünyaya anlatmak için kurulan Türkistan İslam Partisi (TİP) aktif çalışanları baskılara dayanamayarak kaçarak 1990-2011 yılları arasında Suriye'ye yerleşti. Doğu Türkistanlılar Esed'in barışçıl gösterilere silahla cevap vermesi üzerine Suriye'de muhalifler safında yer alarak iç savaşa müdahil oldu ve şuan Suriye’de 8 bin Uygur savaşçısı olduğu tahmin ediliyor.

ABD, Eylül 2002’de TİP'i terör listesine eklemesiyle bu fırsatı kullanan Çin, tüm dünyadaki Uygurlara yönelik kapsamlı bir saldırı düzenledi ve Uygurların meşru isteklerini terör eeylemi olarak tanıttı.

Doğu Türkistan bölgesinde işlenen ihlaller, infazlar nedeniyle eski Amerikan Başkanı Trump döneminde TİP terör listesinde kaldırıldı.

Suriye’de bulunan Uygur savaşçılarının sahip oldukları savaşma deneyiminin ardında, Pekin için ciddi bir risk olarak görülmeye başlandı. Çin geri dönerek kendilerine karşı isyan başlamasını engellemek için büyük çaba sarf ediliyor.

Esed ile anlaşan Çin, Uygurların aktif savaşçılarının ve ailelerinin öldürülmesi karşılığında rejime büyük paralar ve teçhizatlar verdiği doğrulandı.

 

Kaynak; Ortadoğu haber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir