• DOLAR 32.588
  • EURO 34.728
  • ALTIN 2418.572
  • ...
Pazarlardaki yerlerini alan kurbanlıklar alıcılarını bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarında istenilen satışlar gerçekleşmedi. Hayvan satıcıları emeklerinin ve yaptıkları masrafların karşılığını almak için fiyatları yüksek tutunca sıkı pazarlıklara rağmen kurbanlıklar alıcı bulmakta zorlanıyor.

Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle de yem ve saman fiyatlarının artması kurbanlık fiyatlarına da yansıdı. Zararına satış yapmak istemeyen satıcılar fiyatları yüksek tutunca alıcılar geldiği gibi geri dönüyor.

 

Midyat'ın Ortaçarşı Mahallesi'ndeki hayvan pazarında küçükbaş kurbanlık fiyatları bin ile 5 bin lira arası değişirken, büyükbaş hayvanlar ise 10 bin ila 15 bin lira arası alıcı buluyor.

Yem ve saman fiyatlarının yüksek olmasından yakınan satıcılar, bu şekilde devam etmesi durumunda hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Mehdi Karadaş

"Çiftçi devamlı mağduriyet içinde"

Emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten hayvan besicisi Mehdi Karadaş, "Bu sene kurban besledik ama gitmiyor. Arpa pahalı ve emeğimiz çıkmıyor. Yani çiftçi devamlı mağduriyet içinde. Kazancımız yok. Bu sene kuraklık nedeniyle ekinler pahalı. Kurban besledik, besleme parası çıkmıyor ondan, mağduruz. Bu sene kurban fiyatları 5-6 ay önceki aldığımız fiyatla aynıdır. Hayvanlar para etmiyor. Küçükbaş hayvanların fiyatları ise bin ila 2 bin arası değişiyor." diye konuştu.

Derviş Acar

"Yem fiyatları yüksek, zararına satış yapıyoruz"

Hayvan satıcılarından Derviş Acar, "Pazara bir koç getirdik ama onu da satamadık. Bir buçuk yıldır besliyorum. Kurbanlık için besledik ama şu an satamıyoruz. Yem fiyatları pahalı olduğu için bize maliyeti çok oldu, zarar ediyoruz. Bu maliyetlerin düşmesi lazım. Ama ne yaptıysak maliyeti düşüremedik. Buna devletin el atması lazım. Yem fiyatları yüksek, zararına satış yapıyoruz. Durum çok kötü." dedi.

"Herkes kurban kesmek istiyor ama fiyatları pahalı buluyor"

Bir diğer hayvan tüccarı ise, "Çevre ilçe ve köyleri dolaşarak zor bela getirdiğimiz üç beş hayvanımızı satamıyoruz. Harcadığımız yakıtı bile çıkarmadan eve dönüyoruz. Geçen yılki durumumuz bu yıldan daha iyiydi. Un, yağ, bulgur ve şeker fiyatları katlandı. Herkes kurban kesmek istiyor ama fiyatları pahalı buluyor. En ucuz hayvan bin liradan başlıyor, nasıl alacaklar? Yani satıcı da yüksek yem fiyatları nedeniyle masrafını çıkarma derdinde. Arpanın kilosunu 3 liraya yakın alıyor. Büyükbaş hayvanlar 15 bin, küçükbaş ise 2 bin 500'e kadar çıkıyor." şeklinde konuştu.

"Bu gidişle hayvancılığı bırakıp memleketimizi terk etmek zorunda kalacağız"

Bir diğer hayvan tüccarı da, "Hayvan besliyoruz ancak yem ve saman pahalı, artık besleyemiyoruz. Bu gidişle hayvancılığı bırakıp memleketimizi terk etmek zorunda kalacağız. Artık maliyetlerini karşılamıyor hayvanlar. Sürekli zarar ediyoruz, artık bu işi yapamıyoruz. Talebimiz yem ve saman fiyatlarının aşağı çekilmesi. Bu işe bir çare bulunsun, böyle olmuyor. Evet kuraklık vardı ama imkanlar da var. Yardım etmelerini istiyoruz. Herkes gayret göstermeli. Hayvan satılmıyor. Yanımızda kalınca da maliyeti üzerimize biniyor. Biz de artık ne yapacağımızı bilmiyoruz." diye konuştu.

Mehmet Ali Cebeci

"Hayvan pazarı yeri ve hayvan sevk mağduriyetimiz giderilsin"

Yıllardan beri toz ve taşlar içinde satış yapmak zorunda kaldıklarını ve hayvan sevki sıkıntısı çektiklerini belirten hayvan satıcısı Mehmet Ali Cebeci ise, bir an önce bu sorunların giderilmesi talebinde bulundu.

Cebeci, "Kurbanlıklar satılıyor ama biz bu hayvan pazarından şikâyetçiyiz. Bu hayvan pazarı bu şekilde olmamalı. Bize güzel bir hayvan pazarı kursunlar. Midyat'a yakışmayan bir pazar. Burada ne tuvalet ne dinlenme yeri ne çay ocağı yani hiçbir şey yok. Bizi kovuyorlar buradan. Bize lüks bir hayvan pazarı yapsınlar. Hiçbir yerde böyle bir pazar yok. İhtiyaçlarımızı göremiyoruz. Yerleşim yeri içindeyiz. Aileler var, ayıptır, Midyat'a yakışmıyor. İkincisi Tarım İlçe Müdürlüğünden de çok şikâyetçiyiz. Diğer tüm ilçelerde hayvan sevki oluyor ama bizde olmuyor. Git aşı yap… bilmem ne yap…diyerek bize zorluk çıkarıyorlar. Bize kolaylık sağlasınlar, işimizi zorlaştırmasınlar, perişan haldeyiz. Biz hayvancılık yapmasak hepiniz aç kalacaksınız. Sütünüzü, etinizi, yumurtanızı ve yoğurdunuzu üretiyoruz. Her şeyinizi tedarik ediyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir