• DOLAR 32.432
  • EURO 34.468
  • ALTIN 2486.8
  • ...
100 Kanser Türünden 40`ı Önlenebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Dünyada her yıl 7 milyon insanın kanserden öldüğünü hatırlatan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, sigara kullanımının kanserin oluşumundaki riske dikkat çekti.

 

"Her yıl 7 milyon insan kanserden dolayı hayatını kaybetmektedir"

Dr. Acar, çağımızın en çok çekinilen sağlık sorunlardan birisinin kanser olduğunu aktararak, "Kanser bir organdaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlaması ve tedavi edilmediği takdirde vücutta yayılarak hızlı bir şekilde ölümle sonuçlanmasıdır. Kanserli hastalarda yaşam süresi çok uzun olmadığı için, bütün toplumlarda kanser, ürküten ve çekinilen bir hastalıktır. Bugün için dünyada her yıl 10 milyon dolayında kişi bu hastalığa yakalanmakta, bu hastaların 7 milyon kadar ise hayatını kaybetmektedir." dedi.

 

Bölgemizde ve dünyada en sık görülen kanser türlerinden söz eden Dr. Acar, "En sık görülen kanser türleri arasında akciğer, mide, gırtlak, kalın bağırsak kanserleri gibi kanserler bulunur. Kadınlarda ise özel olarak meme kanseri en sık görülen kanser türü olarak bilinir. Sigara ile kanser arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile çok sayıda bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Bu incelemeler sonucunda kanserli hastalar arasında sigara içenlerin çoğunlukta olduğu ve kanserli hastaların, kanseri olmayan diğer hastalardan daha fazla sigara içmiş oldukları saptanmıştır" diye konuştu.

 

"Sigaranın neden olduğu kanser türleri arttı"

Son araştırmalar göre, sigara içenlerde akciğer kanserinin dışında pek çok kanserin görülme sıklığının arttığına değinen Dr. Acar, "Bunlar arasında gırtlak kanseri, ağız boşluğu-yutak-yemek borusu kanseri, mide ve bağırsak kanserleri, kan kanseri, pankreas kanseri, mesane kanseri, kadınlarda meme ve rahim kanseri gibi kanserler sayılabilir. Görüldüğü gibi sigara ile kanser arasındaki ilişki yalnızca akciğer kanseri bakımından değildir. Vücutta en az 10-12 değişik kanserin meydana gelmesinde sigara içilmesinin etkisi vardır. Dolayısı ile sigaradan uzak kalmak suretiyle çok sayıda kanserden etkili şekilde korunmak mümkündür" şeklinde konuştu.

 

Gebelikte sigaranın zararları

Sigara kullanımı konusunda anne adaylarına uyarılarda bulunan Acar, şunları söyledi: "Gebelik sırasında sigara kullanımının hem kadın, hem de bebek üzerinde çok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Gebelikte sigara kullanımı göbek kordonu ve plasentada değişiklikler, plasentanın aşağı yerleşmesi, dış gebelik, bebekte gelişme geriliği, düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, idrar yolları anomalileri, bebekte doğum öncesi ve sonrası ani ölüm gibi önemli hastalık ve durumların riskini artırmaktadır"
"Sigarayı bırakmak için polikliniklerinden yararlanabilirsiz."

 

Dr. Acar Sigara bırakma noktasında 171 Sigara Bırakma Hattı`nı arayarak alınabilen hizmetlerin aynı zamanda Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İpekyolu Devlet Hastanesi ve Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Sigara Bırakma polikliniklerinde alınabildiğine dikkat çekti. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir