• DOLAR 32.314
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2279.904
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala İstanbul'un çeşitli bölgelerinde bulunan kurban satış ve kesim alanlarına kurbanlık getiren besiciler, bu sene erkenden kurbanlıklarını satmaya başladı.

 

Alibeyköy Kurban Kesim ve Satış Alanı'na getirdikleri kurbanlık satışları, aldıkları hizmet ve kurban fiyatlarıyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan besiciler, satışlardan ve aldıkları hizmetlerden memnun olduklarını ancak çadır kiralarının yüksek olduğunu, kira, nakliye ve yem fiyatları gibi kalemlerin vatandaşa fiyat artışı olarak yansıdığını ifade etti.

Erdal Kavun

"Kurban kesenler ve satıcılar olarak bu sene kesimden memnun kalmak istiyoruz"

Daha önce İstanbul'un tüm pazarlarına kurbanlık götürdüklerini ancak son 5 yıldır Alibeyköy Kurban Kesim ve Satış Alanı'na kurbanlık getirdiklerini söyleyen besicilerden Erdal Kavun, "3 gündür buradayız. Hamdolsun geldiğimiz günden beri günlük 2-3 tane satıyoruz. 25 tane hayvan getirdik, bitireceğiz inşallah. Bu sene kesim hizmetlerine daha fazla önem veriliyor. İnşallah bu sene çok sistemli bir kesim olacak. Makinalarımız yenilendi. Hem kurban kesenler hem de satıcıları olarak memnun kalmak istiyoruz." dedi.

"Tosunlardan biri İstanbul'un suyunu içmiyor, damacana suyu içiyor"

Getirdikleri tosunlardan birisinin İstanbul'un suyunu içmediğini sadece damacana suyu içtiğini söyleyen Kavun, "Hayvanlarımız aynı ahırda beraber beslendiler. Bu tosunumuz buraya geldiğinde 2 gün su içmedi. İstanbul suyunu içmedi. Damacana su aldık, şu an onu içiyor. Her gün 70 TL damacana masrafı var ama içiriyoruz. Günde 4 damacana, yaklaşık 100 litre su içiyor. Damacana suyu görmeyince sinirleniyor. Kovaya damacana suyunu boşalttığında suyu içmeye başlıyor. Çeşme suyunu damacanaya koyduk içmedi. Suya soda kattık içsin diye ama onu da içmedi. Musluk suyunu döktüğümüzü ve yerine damacana suyu bıraktığımızı görünce sakinleşip suyu içmeye başlıyor." diye konuştu.

Burhan İzzet

"120 hayvandan 30'unu sattık"

Besicilerden Burhan İzzet, "120 tane hayvan getirdik. Bir çadırda bulunan hayvanları sattık. 90 tane kurbanlık hayvanımız duruyor. Geçen seneye göre normal fiyatlarla satılıyor. Tesisin tuvaletleri biraz sıkıntılı ama hayvanların bakım alanı ve sulama alanı iyi." şeklinde konuştu

Bilal Demir

"Hizmetlerden memnunum ama çadır kiraları çok yüksek"

Bu sene kurban fiyatlarının yemlerin pahalı olması sebebiyle arttığını belirten Bilal Demir, "Allah'a hamdolsun 2 çadır kurbanlık getirdim. Kurbanlık için getirdiğim 60 hayvandan sadece 8 tane kaldı. Buradaki kurbanlık alanındaki sistem çok iyi, herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Geçen sene kesim alanında problem yaşandı. O sorunun da çözüldüğünü söylüyorlar. Kiralar yüksek, şikâyetçiyiz. Kira fiyatları canımızı yakıyor, mecburen kurban fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz. Fiyatlar düşürülebilirse hem üretici için hem de alıcı için daha iyi olur." dedi.

İSYON AŞ. Alibeyköy Alan Sorunlusu Erkan Aras

"Kesimde sorun yaşanmaması için önlem aldık, kurban kesimini sertifikalı kasaplar yapacak"

Verdikleri hizmetlerle ilgili konuşan İSYON AŞ. Alibeyköy Alan Sorunlusu Erkan Aras, "Büyükşehir Belediyesinin İstanbul'da bulunan 6 kurbanlık satış alanının birinde bulunuyoruz. Kurbanlık hayvanlar buraya getirildiğinde satışların ve kesimlerin rahatça yapılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Su, elektrik, kesim alanı ile ilgili neler gerekli ise onları sağlıyoruz. Kesimler ile ilgili geçen yıl aksaklıklar yaşandı. Bu sene ise yaşanan aksaklıkları ortadan kaldıracak farklı çalışmaların içine girdik. Geçen yıl kesimhanelerde 350 hayvanın kesimi için izin veriliyordu. Bu sene 250 tane hayvana kadar izin verdik. Geçen sene 350 hayvanın tamamını hisseli olarak kesiliyordu. Bu hisseli kesimin 95'ini karkasa çevirdik. 155 tanesini de rahatlama olsun diye hisselemeye çevirdik. Geçen yıl bir handikap daha yaşamıştık. Hisseli kesimler için sertifikasız kasaplar kesim için gelmişti. Bu sene sertifikalı kasaplar çalışacak. Daha farklı sorunlar oluşmasın diye 3-4 milyon para harcandı. Kemik kesme, et kesme ve hisse makinaları alındı. Bunun haricinde 40 tane kasabımız hazırda bekleyecek ve 6 kesim alanımızda nerede bir aksilik olursa o alanlara takviye yapmak için hazırda bekleyecekler." diye konuştu.

"Verilen hizmetlere göre çadır fiyatlarımız uygun"

Besicilerin çadır kiralarıyla ilgili şikâyetleri hakkında da konuşan Aras, şunları kaydetti:

"İstanbul'da bu alandan daha ucuz hiçbir kurbanlık alanı yok. Kiralar yüksek diye arkadaşlar serzenişte bulunmuşlar ama İstanbul'da bu hizmeti veren hiçbir kurban alanı yok. 3-4 sene buraya gelip padok sahibi olmak isteyen arkadaşlar var, onlar da yer alamıyor buradan. Biz 12 bin artı KDV'ye yer veriyoruz. 18, 20, 25 binin altında yer yok. Bizim yerlerimiz çok uygun ve çok ucuz. Verdiğimiz hizmetlere göre çok uygun." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız