• DOLAR 32.6
  • EURO 34.682
  • ALTIN 2526.634
  • ...

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik ekipleriyle birlikte Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk de Tuşba ilçesinde yapılan hasada katılarak çiftçiler ile görüşmelerde bulundu.

Hububat hasadına nezaret eden Prof. Dr. Murat Tunçtürk, 2021 üretim sezonunda, azalan yağışların da etkisiyle bazı alanlarda 2020 yılına nazaran verimde düşüş olduğunu, bu alanlarda buğday ve arpada verimin kuru alanlarda dekara 60-80 kilo, sulu alanlarda 200-230 kilo civarı olmasını beklediklerini dile getirdi.

Çiftçiler ile hububat üretimi konularında teknik bilgiler de paylaşan Tunçtürk, Ziraat Fakültesince yapılan araştırma deneme ve demonstrasyon çalışmaları ile bu çalışmaların sonuçları hakkında çiftçilere bilgiler verdi. 

Tunçtürk, hasat sırasında gerekli kurallara uyulması gerektiği, yüksek oranlardaki dane kayıplarının çiftçinin alın terinin tarlada kalması anlamına geleceğini hatırlattı.

Dane kaybının önüne geçmek suretiyle ürünün milli ekonomiye kazandırılmasının önemine değinen Tunçtürk, biçerdöverlerin uygun ayarlarda çalışması gerektiğini ve bu ayarların operatör tarafından mutlaka sık sık kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Biçerdöverle hasatta dane kaybı kontrolü yapan İl Müdürlüğü teknik ekipleri de biçerdöver operatörlerinin dane kaybını çok düşük seviyelere indirebileceklerini belirterek, yetkili olmayan kişilerce hasat yapılmaması ve teknik talimatların dışına çıkılmaması gerektiğini hatırlattılar.

2021 yılı "Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Valilik Genelgesi" gereğince Van genelinde dane kaybı oranının en fazla yüzde 1,5 olarak belirlendiği, bu değerin üstünde hasat yapılmasına izin verilmediğine değinilerek, 2021 yılında il ve ilçelerde biçerdöver kontrolü yapmak üzere, 14 teknik ekip kurulduğu ve hasat alanlarında etkin kontrollerin devam ettiği belirtildi. (İLKHA)